Blog de contingut polític, social i personal relacionat amb l'alcalde de Canovelles i el seu municipi.
martes, 29 de mayo de 2012
Felicidades!
"Como decía la primavera y principios de verano en mi casa son fechas de aniversarios. Hoy 29 mayo es el cumpleaños de la Andrea. Cumple esa edad en la que se consigue estar mas guapos/as por dentro y por fuera. Una muestra de ello la Andrea. FELICIDADES"
L’AGENDA DE L’ALCALDE
Informació d’algunes activitats de
l’Agenda (del dilluns 28 de maig al
diumenge 3 de juny)
- DILLUNS,28
de maig
-
Reunió amb
l’ajuntament regidoria de regiment intern
-
Coordinació
Àrea de Serveis a les persones Depart Governació i Serveis
-
Reunió amb
els presidents d’àrea.
-
Concert de
piano final de curs Centre Cultural
- DIMARTS,29
de maig
-
Visita
i reunió amb l’equip directiu, Claustre i AMPA de l’escola 4 vents
-
Signatura
del conveni de desenvolupament de Polítiques de Joventut .
-
Presidir
reunió Grup Municipal
- DIMECRES
, 30 de maig
-
Reunió
Consell ATLL
-
Serveis Jurídics
i Gerència CCVO
-
Junta de
Govern Municipal
-
Reunió amb
diferents alcaldes. Polítiques econòmiques i d’ocupació
-
Reunió amb
diferents AMPAs
- DIJOUS,
31 de maig
-
Visites
concertades amb veïns i veïnes. .
-
Asistencia
a la Commemoració del 74é Aniversari del Bombardeig a Granollers.
-
Asistencia al
concert dels alumnes de guitarra del C.C
-
Ple
Ordinari
- DIVENDRES,
1 de juny
-
Reunió amb
els agents socials . Sindicats i associacions empresarial
-
Presidir
Consell d’alcaldes extraordinari.
-
Assistir
activitats de cloenda C.C.
-
Activitat
AMPAs J. Verdaguer
-
Consell de
federació del V.O .
-
Asistencia
sopar de germanor barri Can Gurguí
- DISSABTE,
2 de juny
-
Asistencia
a les festes del Barri de Can Gurguí
-
Festa de la
Rosa de Canovelles
-
Asistencia
al Festival solidari Betesta.
- DIUMENGE,
3 de juny
-
Asistencia festes Barri de Can Gurguí.
viernes, 25 de mayo de 2012
Andrea y Yo (27 años)
La primavera y el verano en mi casa son fechas de aniversarios. Hoy 25 de
Mayo hace 27 años que la Andrea y yo decidimos compartir nuestras vidas y nos
casamos. 27 años y…. esto solo ha hecho
que comenzar. Una vez leí en algún sitio una frase que decía así “estar enamorados no es mirarse el uno al
otro si no mirar los dos hacia el mismo
sitio” Creo que es una frase muy acertada. Así que hoy el
Andrea y yo tenemos algo muy importante que celebrar.
jueves, 24 de mayo de 2012
ENS HEM DE REINVENTAR
La delicada situació de les economies de les administracions públiques –no entrarem a valorar per quines raons- ha situat sobre la taula el debat sobre els serveis que prestem i, fins i tot, sobre la pròpia idoneïtat de l’existència d’algunes d’elles.
Tanmateix, aquest debat pot esdevenir una trampa i fer-nos perdre de vista la defensa de determinats serveis públics als quals considero que no podem renunciar. Ningú dubta de la necessitat d’una profunda racionalització de les administracions, però aquesta s’ha de fer amb valentia, però també amb prudència i molta, molta sensatesa, deixant de banda batalles polítiques i egocentrismes locals.
El Vallès Oriental, posem per cas, som una comarca que fàcilment resumiria el que és Catalunya. Tenim indústria, tenim serveis i tenim natura. Mol a prop de la gran metròpoli que és Barcelona i en un nus de comunicacions privilegiat. Tenim qualitat de vida i tenim moltes oportunitats a desenvolupar. Tenim grans ciutats, poblacions mitjanes i pobles petits i molt petits. I la heterogeneïtat que ens caracteritza pot esdevenir una oportunitat per al nostre territori, però corre el perill de convertir-se en un impediment per l’entesa, ara per ara absolutament necessària si volem ser competitius com a territori i si volem continuar prestant determinats serveis al ciutadà.
Les administracions locals, i concretament els ajuntaments, hem superat amb escreix les nostres possibilitats en voler cobrir serveis que no ens són propis. Perquè volíem, però també perquè els propis ciutadans ens ho exigien. I la manca d’eficiència o compromís de les administracions “competents” posaven la pilota sobre la teulada dels alcaldes.
En tot aquest entramat, a vegades vingut i a vegades volgut, els ajuntaments ens trobem ara amb una “patata calenta” de difícil solució. La davallada en els ingressos i el deute acumulat, fa que els alcaldes i alcaldesses veiem impotents com ja no podem donar els serveis que volíem i en l’horitzó no s’augura una millora a mig termini. Clarament, ens hem de reinventar.
Està clar que no hi ha una solució miraculosa, però ha arribat l’hora de treballar pensant en el futur i no pas en el present immediat, compartint, fent equip, i, sobretot, mirant més enllà del límit municipal.
El Consell Comarcal podem esdevenir el nus on conflueixin els valors i les potencialitats de tots els nuclis, municipis, realitats que componen el Vallès Oriental. I , mitjançant el Qüestionari per a la Promoció i Millora del Treball en Xarxa (QPMTX) facilitat als ajuntaments i posat en comú en el darrer Consell d’Alcaldes, hem iniciat un camí per fomentar la concertació i facilitar la coordinació entre municipis en diferents àmbits. En el Medi Ambient, en les Polítiques Socials, en la Cultura, per exemple, àmbits on hi ha veritables possibilitats de fer camins conjunts, per ser més eficients i estalviar despesa. Però en la Promoció Econòmica i el Turisme, hem de ser més ambiciosos i podem arribar més lluny si anem plegats. I aquí cal la complicitat dels empresaris i dels sindicats, a més de les pròpies administracions.
Sense renunciar a les 43 realitats. Sense renunciar a ser de la Vall del Tenes, de la Riera de Caldes, del Baix Montseny, del Baix Vallès, del Galceran, del Moianès, de l’Alt Congost... si som el Vallès Oriental i ens ho creiem, i així ho treballem, possiblement serem més competitius. Hi ha camí per recórrer.
José Orive Vélez
President del Consell Comarcal del Vallès oriental i Alcalde de Canovelles
martes, 22 de mayo de 2012
COMUNICAT DE LA FMC I ACM EN RELACIÓ A L’ANUNCI DE LA CONSELLERA D’ENSENYAMENT SOBRE LES ESCOLES BRESSOL
El model de finançament de les escoles bressol municipals es va establir l’any 2005 per donar compliment a una Llei del Parlament, originada per una Iniciativa Legislativa Popular. El cost de la plaça en una escola bressol municipal és el més econòmic del sistema educatiu, per sota de les llars de la Generalitat, de les d’educació primària, secundària i la universitat.
Les darreres mesures anunciades per la Conselleria d’Ensenyament suposen un greuge per als Ajuntaments. Les entitats municipialistes volen manifestar que:
La mesura suposa un augment de l’asfíxia financera que pateixen els ajuntaments: La reducció del mòdul de 1.800 a 1.600 i, posteriorment a 1.300 euros, suposa traslladar als Ajuntaments la falta de finançament de la Generalitat i malmet encara més les finances de molts ens locals, que no tenien prevista una major reducció de l’aportació en les escoles bressol municipals. L’ACM i la FMC volem recordar que la Conselleria d’Ensenyament es va comprometre amb les entitats municipalistes a realitzar una bestreta a l’inici del curs que s’acabaria de pagar al final del curs escolar. Després de l’anunci d’ahir, denunciem que aquest compromís no s’ha complert i que, el fet que s’anunciï al final de l’any acadèmic, obliga als Ajuntaments a finançar la diferència entre l’aportació anunciada inicialment i la que finalment rebran de la Generalitat.
La no convocatòria de beques, per una quantia que ascendeix als 5 milions d’euros, suposa un increment de la precarietat de les finances municipals i de la possibilitat que tenen les famílies més necessitades d’escolaritzar els infants de 0 a 3 anys. Les entitats municipalistes entenem que l’anunci de la supressió de les beques en educació infantil és la conseqüència de l’eliminació, per part del Govern estatal, de les partides dedicades a aquest primer període d’escolarització no obligatòria dels infants. El Govern de l’Estat, per tant, impossibilita que el Govern de la Generalitat pugui fer front als seus compromisos pel que fa a ajuts i beques menjador, en haver deixat aquestes partides a zero en els pressupostos (no dotació econòmica en el Pla Educa 0-3 o en els temes relacionats amb Plans d’entorn o immigració).
Finalment i pel que fa al canvi de criteris sobre l’assignació d’aquests ajuts en funció de criteris com la situació socioeconòmica de cada municipi o del nivell de renda de les famílies, creiem que és tracta d’un sistema complex i d’entrada poc definit, que resulta difícil de valorar, sense conèixer quins seran els criteris concrets que s’aplicaran.
Davant la preocupació i la incertesa que genera aquesta situació, les entitats municipalistes demanem una reunió urgent amb la conselleria d’Ensenyament per tal de consensuar quins són els criteris necessaris per fer sostenible el sistema de llars d’infants municipals amb el menor prejudici pels Ajuntaments i les famílies afectades.
P.D.: En el text que ve a continuació us fem arribar la nota informativa de la Conselleria d'Ensenyament.
Ensenyament finançarà les llars d'infants segons la renda de les famílies i la realitat socioeconòmica de cada localitat
Mapa 2004-2008
- La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ho ha anunciat aquesta tarda durant la Comissió d’Ensenyament al Parlament
- La consellera Rigau ha reclamat un nou model “més flexible”
- Irene Rigau també ha afirmat que el mapa s’ha gestionat de manera “arbitrària” i sense “control”
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat aquesta tarda que la Generalitat de Catalunya finançarà les llars d’infants públiques en funció de l’aportació familiar per renda i de les aportacions de les administracions segons mida i realitat socioeconòmica dels municipis amb l’objectiu que el nou model sigui “més flexible”. Ho ha fet durant la Comissió d’Ensenyament al Parlament sobre el compliment del mapa de llars d’infants 2004-2008.
Per això, Rigau ha reclamat que el nou model “sigui més flexible per què cal tenir en compte el diner públic que s’assigna a cada plaça, a quina realitat social respon i quines necessitats familiars cobreix”. Respecte a l’adequació del model a la realitat socioeconòmica de les poblacions, ha explicat que “per poder diversificar el model territorial i fer-ho més viable per a l’ajuntament s’ha de tenir en compte la seva mida, població i els seus recursos”.
La titular d’Ensenyament també ha proposat altres mesures per poder garantir la sostenibilitat de les llars d’infants públiques: l’estudi del finançament d’una franja horària comuna, l’estudi del finançament dels serveis complementaris, el desenvolupament d’un model de llar d’infants rural i l’organització de centres i nivell de grups.
Respecte a la cobertura d’aquest mapa de llars d’infants de 2004-2008, la consellera d’Ensenyament ha declarat que “la taxa de cobertura de 0 a 3 anys no ha estat proporcional a l'esforç econòmic fet”, atès que la taxa de cobertura l’any 2004 era del 33% i actualment del 36%. Ha afegit que “l'esforç ha estat de 735 milions d'euros, 153 milions més del que preveia el pla”.
Per tant, Rigau considera que s’ha dut a terme una “gestió arbitrària i que ha mancat control”. En aquest sentit, ha especificat que s’han creat 40.493 places de 2004 a 2012, 10.493 places més de les previstes, i que actualment només se’n troben 50.093 d’ocupades. Així, ha conclòs que “hem creat un model únic i gens flexible” i que “requereix una gestió més eficaç de la que s’ha fet, això és cert; però, també un canvi de
model”.
model”.
17 de maig de 2012
sábado, 19 de mayo de 2012
Bon dia,
El pròxim dimarts ,22 las escoles de Canovelles se sumen a la convocatòria de vaga general d’ensenyament. Concretament les Mestres i famílies de les Escoles Bressols de Canovelles faran una concentració el mateix dia a les 11,00h en la Plaça de la Joventut. L’ajuntament donarà suport.

José Orive Vélez
El pròxim dimarts ,22 las escoles de Canovelles se sumen a la convocatòria de vaga general d’ensenyament. Concretament les Mestres i famílies de les Escoles Bressols de Canovelles faran una concentració el mateix dia a les 11,00h en la Plaça de la Joventut. L’ajuntament donarà suport.

José Orive Vélez
L’AGENDA DE L’ALCALDE
Informació d’algunes activitats de l’Agenda (del dilluns 14 al diumenge 20 de maig)
DILLUNS,21 de maig
- Reunió coordinació Depart Governació i Serveis
- Reunió amb els presidents d’àrea.
DIMARTS,22 de maig
- Recepció a l’Ajuntament dels veïns i veïnes participants en el programa Gent Gran Activa.
- Asistencia a la concentració convocada per la comunitat educativa de les Escoles Bressols en defensa de l’educació de 0 a 3 anys.
- Visites concertades amb veïns i veïnes
DIMECRES , 23 de maig
- Reunió Comitè d’empresa CCVO.
- Serveis Jurídics i Gerència CCVO
- Junta de Govern Municipal
- Comissió Pla de màrqueting CCVO
- Asistencia a l’acte d’acomiadament dels alumnes de 2on de Batxillerat
DIJOUS, 24 de maig
- Visites concertades amb veïns i veïnes. .
- Reunió de coordinació Depart. Urbanisme i cossos Nacionals
- Asistencia als actes organitzats per l’escola Congost
- Presidir les Comissions Informatives Municipals
DIVENDRES, 25 de maig
- Junta de Govern Local
- Asistencia a la Festa de les famílies de les Escoles Bressols
- Reunió de l’Agencia de desenvolupament econòmic
- Consell de federació del V.O .
DISSABTE, 26 de maig
- Asistencia bateig del nou gegant del municipi..
- Assistència xerrada organitza: Hogar Extremeño
- Dinar de germanor Casa d’Andalusia
DIUMENGE,27 de maig
- Asistencia Jornades esportives IES
- Asistencia a la Milla Urbana. Organitza: Club d’atletisme.
DILLUNS,21 de maig
- Reunió coordinació Depart Governació i Serveis
- Reunió amb els presidents d’àrea.
DIMARTS,22 de maig
- Recepció a l’Ajuntament dels veïns i veïnes participants en el programa Gent Gran Activa.
- Asistencia a la concentració convocada per la comunitat educativa de les Escoles Bressols en defensa de l’educació de 0 a 3 anys.
- Visites concertades amb veïns i veïnes
DIMECRES , 23 de maig
- Reunió Comitè d’empresa CCVO.
- Serveis Jurídics i Gerència CCVO
- Junta de Govern Municipal
- Comissió Pla de màrqueting CCVO
- Asistencia a l’acte d’acomiadament dels alumnes de 2on de Batxillerat
DIJOUS, 24 de maig
- Visites concertades amb veïns i veïnes. .
- Reunió de coordinació Depart. Urbanisme i cossos Nacionals
- Asistencia als actes organitzats per l’escola Congost
- Presidir les Comissions Informatives Municipals
DIVENDRES, 25 de maig
- Junta de Govern Local
- Asistencia a la Festa de les famílies de les Escoles Bressols
- Reunió de l’Agencia de desenvolupament econòmic
- Consell de federació del V.O .
DISSABTE, 26 de maig
- Asistencia bateig del nou gegant del municipi..
- Assistència xerrada organitza: Hogar Extremeño
- Dinar de germanor Casa d’Andalusia
DIUMENGE,27 de maig
- Asistencia Jornades esportives IES
- Asistencia a la Milla Urbana. Organitza: Club d’atletisme.
Concentració Escoles Bressol
Bon dia,
El pròxim dimarts 22 les escoles de Canovelles se sumen a la convocatòria de vaga general d’ensenyament. Concretament les Mestres i famílies de les Escoles Bressol de Canovelles faran una concentració el mateix dia a les 11,00h en la Plaça de la Joventut. L’ajuntament donarà suport .
El pròxim dimarts 22 les escoles de Canovelles se sumen a la convocatòria de vaga general d’ensenyament. Concretament les Mestres i famílies de les Escoles Bressol de Canovelles faran una concentració el mateix dia a les 11,00h en la Plaça de la Joventut. L’ajuntament donarà suport .
viernes, 18 de mayo de 2012
L’alcalde Orive dona comptes sobre el primer any de mandat
Aquest
estiu es posarà en marxa la Piscina exterior Thalassa i a finals de setembre
tot l’equipament
Amb motiu del primer any de
legislatura en que els socialistes van guanyar les darreres eleccions
municipals, l’agrupació Socialista de Canovelles va organitzar l’acte “Un any de govern municipal” aquest
dimecres 17 de maig, a la Sala Polivalent de l’auditori de Can Palots on es van
reunir més de cents veïns i veïnes..
L’acte es va iniciar amb la intervenció
del primer secretari de l’agrupació, Francesc
Sánchez que va presentar l’acte donant les gràcies a tots els membres
assistents i deixant palès que aquest acte “Suposa
la responsabilitat del compliment envers els compromisos electorals que vam prendre
ara fa un any, explicant els trets generals i les línies d’actuació portades a
terme per l’equip de govern des de la proximitat, rigor i la transparència de
transmetre la informació als canovellins i canovellines”.
Posteriorment va intervenir l’alcalde
Orive contextualitzant la situació actual, explicant que “des de el govern estatal s’està aprofitant la crisi com a excusa per
tal de canviar el model de societat que entre tots, i amb tant d’esforç, havíem
construït. No podem oblidar que un dels pilars fonamentals en la millora i
desenvolupament del nostre país és el municipalisme, el paper dels
ajuntaments”. Orive va argumentar que des de la democràcia, els ens locals han anat assolint moltes més
competències de les que els hi pertoquen per garantitzar un millor coneixement
des de la proximitat, de les necessitats dels ciutadans i per tant una
millor cobertura d’aquestes. No obstant, i sense cap debat al respecte, som
conscients com dia a dia ens arriben informacions, sobre que el govern estatal
vol treure les competències que fins ara havíem assumit els municipis, la qual
cosa està suposant una pèrdua d’autonomia local, que els ajuntaments estem
veient reflexada alhora de fer contractacions, l’aplicació del IBI, entre
altres.
Per altre banda va explicar la
baixada d’ingressos municipals que provenien de la Generalitat i l’estat.
Subvencions finalistes per projectes i serveis com les Escoles Bressols, Pla
educatiu d’entorn, Plans d’ocupació, etc. Així com el deute que a dia d’avui te la Generalitat amb l’ajuntament de Canovelles
que es de 1.500.000 € que l’ajuntament a pagat puntualment als seus
proveïdors.
Tot i aquestes dificultats que
posen les administracions estatals i també autonòmiques, l’Ajuntament de
Canovelles està fent esforços per tal de rentabilitzar al màxim els recursos
dels què disposa ja que, malgrat tot, les comptes de l’ajuntament estan
sanejades. En aquest senti l’Alcalde Orive va destacar algunes de les actuacions més
significatives que s’han portant a terme durant aquest any de legislatura en el
municipi. “ja hem iniciat la planificació urbanística del municipi a través de la
modificació del POUM”; “Estem fent
un pla estalvi energètic per canviar les faroles actuals per faroles de baix
consum i aconseguir un enllumenament més responsable i ecològic”; “la cessió dels terrenys per l’escola 4 Vents
i la consecució d’un compromís per part de la Generalitat per tal d’incloure-ho
als pressuposts de l’any vinent”; “Aquest estiu es posarà en marxa la Piscina
exterior i a finals de setembre tot l’equipament”; a nivell de promoció
econòmica va explicitar com a rellevant
“la mancomunació de recursos a nivell comarcal per tal de poder el nostre gra
de sorra en la dinamització econòmica i la creació d’ocupació ”; “El servei
municipal del club de feina ha atès a mes de 2019 persones, reconduint més de
89 itineraris d’inserció laboral i organitzant prou més de 94 cursos de
formació ocupacional amb la participació de 532 persones; a traves dels Plans
locals d’ocupació hem contactat a 23 persones ,”
Respecte l’àrea d’atenció a les
persones Orive va incidir, en les tres línies polítiques d’actuació portades a
terme per l’ajuntament “Cohesió social,
sostenibilitat i coresponsabilitat ciutadana”. Des de Joventut va destacar la creació del local de joves que està
realitzant un paper cabdal potenciant les iniciatives juvenils com l’assemblea
Jove TUT i de suport al IES
Des de Educació, hem impulsat el projecte de transició
escola Treball amb el l’aula tecnològica i projecte Educa que permet als
alumnes realitzar pràctiques en empreses de Canovelles. Així com el Pla
educatiu d’entorn especialment important en garantitzar la cobertura educativa
d’aquells estudiants en situació de risc i exclusió social i que ara ha deixat
de subvencionar l’estat. Des de
Cultura i esport, s’han mantingut tots
els programes realitzats, fins i tot
augmentant l’oferta cultural, de teatre i esportiva, reduint un 25% el
pressupost. Des de Gent gran i serveis socials, Hem detectat una major demanda en els serveis socials augmentant en
un 13% el pressupost del servei, i així potenciant programes com “els serveis
socials més a prop”, per atendre més eficaçment a totes aquelles persones que
es troben en situacions de risc; la creació del Casal de la gent gran, així com
la programació associada. Des de participació ciutadana, destacar l’actuació del pla de ciutadania en la barriada nova, amb
actuacions corresponsables entre veïns a la zona promovent el civisme,
tolerància i coresponsabilitat, ja que per millorar les coses necessitem de la
complicitat de totes les parts implicades, administració i els propis
ciutadans.
Finalment l’alcalde Orive va
acabar, insistint que tot i que l’ajuntament de Canovelles esta
tenint una baixa important d’ingressos especialment dels que provenen de les
administracions supramunicipals com la generalitat o l’estat, nosaltres no
tenim problemes pressupostaris, ni factures pendents al calaix, degut a que hem sigut prudents i realistes
realitzant una acurada gestió i racionalització de la despesa, que seguirem
portant a terme. Ja volem que aquesta situació continuï així sent mes
eficients, mes eficaços, estabilitzant els recursos disponibles i sumant
esforços entre tots i totes.
Àrea de Comunicació
PSC de Canovelles
miércoles, 16 de mayo de 2012
Felicidades
Hoy, 16
de mayo, hace 26 años del acontecimiento mas importante, mas bonito , del
que estoy mas orgulloso de toda las cosas que me han pasado en la vida , Nació
mi hija Roser. Tres años después se volvió a repetir con el nacimiento de mi
hija Joana. Son mis dos grandes tesoros. Felicidades Roser.
domingo, 13 de mayo de 2012
Companys / Companyes,
Les retallades per part del govern de la Generalitat
en Educació, estan desmantellant a passos gegants el sistema educatiu públic de
qualitat. L’exemple més flagrant el trobem a l’educació infantil pública de 0 a
3 anys que es troba en risc de continuar existint, perquè el govern de la
Generalitat ja no finançarà les escoles bressols municipals de manera que
puguin ser sostenibles com fins ara, abocant-les per tant a la seva
desaparició.
L’educació no és un servei sinó un dret per a tots els
ciutadans, per això des de l’agrupació Socialista de Canovelles, hem iniciat
una campanya per recollir signatures, i recolzar les actuacions parlamentaries
en defensa de les escoles bressols municipals.
Ara és el moment d’actuar, no podem retrocedir ni un
pas més, si vols participar en la recollida
pots aconseguir els fulls de signatures a la botiga Cañas o qualsevol tarda de
17h a 19h a l’agrupació al c/Industria n2. Els fulls amb la recollida de
signatures s’han de tornar a l’agrupació (c/Industria n2) o a la botiga Cañas
abans del dia 24 de maig que acaba la
campanya.
Una signatura, pot canviar moltes coses,
Vine t’esperem!
José Orive
Vélez
PREGÓN DIA DEL ROCÍO
Sábado, 12 de mayo de 2012
José Orive Vélez
President, Junta,
regidors/res, amics i amigues bona tarda i gracies per estar avui aquí. En el
inici de les festes del Rocio de l’any 2012.
Cuando el presidente, Antonio Herrera,
y la Junta de la Casa me comunicaron que habían pensado en mí para que
fuese el pregonero de las fiestas del
Rocio de este año, fue una sorpresa y me
produjo mucha ilusión. SORPRESA, ya que nunca llegue a pensar que una entidad
del municipio, y por tanto tampoco la casa de Andalucia, me ofreciera ser el
pregonero de sus fiestas. No se piensa en el Alcalde para estas cosas. ILUSION,
ya que entiendo que no se lo ofrecéis
tanto al Alcalde si no a José Orive, y eso lo interpreto como una muestra de
amistad. ILUSIÓN, ya que es un honor ser el pregonero de las fiestas mas
importantes de la Casa, El Rocio. ILUSIÓN, pues es una oportunidad de dedicar
un homenaje a la tierra que me vio nacer, a Andalucia, a Cádiz, a Barbate. Y, también, un agradecimiento a la tierra
de acogida. Catalunya, Canovelles. ILUSIÓN, ya que me brindáis una oportunidad
de poner en valor la vida de muchos catalanes y catalanas de raíces andaluzas.
Entre ellos mis padres, mi familia. ILUSIÓN, por participar en un acto que no
lo entiendo como protocolario, si no entre amigos y amigas. También
SENTIDO DE LA RESPONSABILIDAD. Espero estar a la altura. He estado año tras año en actos como este y
el listón esta muy alto.
Entre las muchas definiciones que podemos encontrar de la palabra Pregón hay una curiosa que dice: “Un PREGON
es un acto de promulgación de un texto leído en voz alta. Hasta aquí no hay problema.
Continua diciendo que es un ACTO CON EL QUE SE INICIA UNA CELEBRACIÓN, tampoco hay problema, son las fiestas del Rocio. Al final ….añade… QUE SEA UN ASUNTO DE
INTERÉS PARA EL PÚBLICO. Ahhh!!! , esto ya no es tan fácil. Pues
normalmente todos y todas hablamos mucho
pero pocas veces se dicen cosas interesantes.
Es aquí cuando al ponerme delante del ordenador para escribir mi pregón me entro
el pánico y la mente se quedo en blanco. ….. QUE SEA UN ASUNTO DE INTERÉS PARA
EL PÚBLICO… Al final llegas a la conclusión que aquellas cosas que pueden crear
interés son las que salen directamente del corazón, de los sentimientos mas que
de la cabeza. Llegado a este punto el
primer sentimiento que me vino en relación a Andalucia fue mi madre, en paz
descanse.
Recordé que cuando detectamos que mi madre padecía una demencia vascular.
Es decir, empezaba a perder la memoria, su vida, su pasado y su presente
comenzaba a dejar de existir para ella. Durante el verano, en barbate,
decidí dar largos paseos con ella cogida
del brazo. Intentaba que se esforzara en hacer servir la memoria y conseguí que
me explicara sus vivencias de niña, de joven…. Estaba convencido que es obligación de todos
recuperar la memoria de nuestra historia individual, que no deja de ser también
una historia colectiva. No podemos
olvidar de donde venimos y quienes somos. No hemos de dejar que ningún tipo de amnesia
nos haga olvidar el pasado ya que
entonces seria imposible entender nuestro presente. Y mucho menos mirar hacia
el futuro.
Un pregón, “QUE SEA UN ASUNTO DE INTERÉS PARA EL PÚBLICO”…… “LAS COSAS QUE
CREAN INTERES SON LAS QUE SALEN DIRECTAMENTE DEL CORAZON.”
Así que decidí que mi pregón seria compartir con vosotros algunas de esas vivencias que mi madre me
explico mientras paseaba cogida de mi brazo por las playas de Barbate.
Espero que DESPIERTE
VUESTRO INTERES, Por que su
pequeña historia personal es la historia de muchas personas que en un momento
de su vida se vieron obligadas a marchar de la tierra que les vio nacer. Gente
sencilla, valiente, que sin nada, un día
cogieron un tren para luchar por un futuro mejor para los suyos. Creo no equivocarme si afirmo que, sin
lugar a dudas, muchos de los aquí
presentes os sentiréis identificados.
Hablaré de BARBATE, pero podría ser cualquier otro pueblo de Andalucia,
Extremadura, Galicia. Europa, Asia, áfrica, o américa. Hablaré de mis padres
Pedro y Rosario pero podría ser Antonia, Pablo Antonio, Mohamed, Mamadu o
Fátima…. Nadie emigra y deja su tierra para hacer turismo o fastidiar a los
autóctonos del lugar de destino. Nadie coge un tren (el famoso sevillano) o una
patera cargado con sus pequeños por placer.
La historia del emigrante es casi la misma para todos aquellos que se
vieron obligados a serlo, Independientemente de su lugar de nacimiento.
Normalmente todos son pobres en busca de oportunidades para él y su familia.
Però aquest pregó també vol ser un homenatge i una mostra d’agraïment a
aquesta terra, Catalunya – Canovelles,
que ens va acollir, i que avui també es la nostra terra. L’estimen i
formen part d’ella.
BARBATE, es un pueblo al sur de la provincia de Cádiz, en la costa
atlántica, donde aún hay calas desiertas que solo visitan las gaviotas, porque
solo se puede llegar por mar. Calas que dibujan el litoral de la Janda con
amplias playas abiertas al atlántico; playas con la arena más blanca que os
podáis imaginar. Por los años 60 era un pueblo pequeño, con barrios de
pesadores hechos con casas blancas. En sus calles se respira el aire del mar.
En Barbate cada primavera se produce
una especie de ritual que se da desde mucho tiempo antes de la aparición del
hombre sobre la tierra. Miles de atunes atraviesan el estrecho de Gibraltar
para pasar al mediterráneo; los habitantes de la zona solo les faltaba imaginar
la manera de capturarlas y las Almadrabas cumplían esta función. Pero durante
la segunda mitad de los años 60 toda la prosperidad del pueblo, conseguida gracias
al aprovechamiento de este recurso natural, se vio frustrada por un debate
internacional respecto a la extensión de las aguas jurisdiccionales; la
dependencia de Barbate de la pesca y la
falta de atún que ahora también se conseguía en alta mar lleva al pueblo a una
crisis difícil de resolver. Los tratados internacionales que se fueron firmando
comportaron la reducción de la flota que trabajaba en los caladeros,
desaparecieron la mayoría de las veinte fábricas que se dedicaban a salar y
conservar el pescado, y muchos de sus habitantes se vieron obligados a emigrar,
tristes, … a buscar una identidad en una tierra que no era la suya.
Pedro, mi padre, a pesar de trabajar más de 14 horas diarias, el sueldo
difícilmente le llegaba para vivir con estrecheces. Un día, fue a Cádiz para
arreglar unos papeles y se encontró con una prima que hacia mucho tiempo que no
veía. Hablaron un rato, Pedro le explico
sus problemas y la prima le respondió con una frase que cambiaria radicalmente
su vida: Iros a Barcelona, mi hermana Carmina esta allí y tiene un buen trabajo.
A los 37 años, Pedro no sabia ni donde estaba Barcelona, pero se ilusionó. Ese mismo día llamo a la Carmina y hablo con su marido,
Cayetano, que le ofreció su casa por si decidía emigrar. Pedro tampoco sabia
que significaba emigrar, ni si seria fácil o difícil la vida en Barcelona. Solo sabía que en
Barbate sus hijos no tenían posibilidades de tirar adelante y que él tenia que
hacer lo posible para darles un futuro mejor.
Mi padre llego a Barcelona un día
lluvioso, se bajo del tren en la estación de Francia con una bolsa en una
mano y en la otra un papel con una dirección: era una calle de Santa Coloma de
Gramanet. Sus primos vivían en un piso de alquiler, con tres criaturas, una
sobrina y las dos abuelas. Con él, sumaban 9. A pesar que el piso era pequeño
le habilitaron un espacio e incluso le dijeron como se distribuirían cuando
llegara la Rosario, mi madre, con sus tres hijos. (Sumarian 13). En pocos días
empezó a trabajar en el puerto de Barcelona con un sueldo que era más
del doble de lo que ganaba en Barbate. De este sueldo una parte era para los
primos, otra se la enviaba a la Rosario y el resto lo ahorraba. Se le hizo muy
difícil el tiempo que estuvo separado de su mujer y sus hijos. No podía
soportar ver a las familias cuando
paseaban juntos los días de fiesta, se le encogía el alma. Así que cuando tuvo
el dinero para pagarles el viaje se trajo a la Rosario y a sus tres hijos. Así
fue …, años mas tarde Pedro trabajaba de conductor de una de las maquinas que
construían las autopistas. Hacia muchas horas extraordinarias, también como
vigilante de las obras, lo cual le obligaba a trabajar los domingos. Esos fines
de semana que trabajaba, la Rosario preparaba la fiambrera con la comida, cogía
a sus hijos y se iba a la obra a pasar el día con su marido. Mis hermanas y yo
lo vivíamos como la mejor de las excursiones. En las obras de la carretera
había todo lo que necesita un niño para vivir mil aventuras. Hacíamos cabañas,
caballos, coches con los trozos de madera o hierro, nos subíamos al castillo
que hacíamos con ladrillos … mas de una vez salíamos con las rodillas
destrozadas. Mientras, El Pedro y la
Rosario paseaban, jugaban a cartas. En definitiva pasaban el día juntos.
ADIOS BARBATE Como os decía, en esos largos paseos por
la playa que hice con mi madre entre otras muchas cosas me explico como vivió
el día que dejo Barbate. Me lo explicaba así: La noche antes de irnos del
pueblo, tu abuela Maria y yo no podíamos dormir. La pasamos sentadas alrededor
de la mesa, repasando anécdotas para fijarlas en la memoria, bebiendo café bien
negro, despidiéndonos. Cuando empezó a salir el sol te desperté a ti y a tus
hermanas, os vestimos y os dimos un poco de desayuno. Cogí la maleta con una
mano y un saco en la otra. Respire profundamente antes de salir a la calle,
sabia que fuera me esperaban las vecinas, mis primas … quería ser fuerte. Tan
pronto las vi perdí la poca fuerza que había cogido con aquel suspiro y comencé
a llorar desconsoladamente. No podía parar y tú y tus hermanas, al verme,
comenzasteis también a llorar. Las vecinas me abrazaban y me daban provisiones
para el camino: dulces y fruta. Aun no habíamos salido y yo ya estaba perdida,
dejaba el pueblo, mis raíces, mi gente. Marchaba sola con tres criaturas
pequeñas, seria un largo viaje a ninguna parte, no me esperaba ninguna casa,
solo una tierra desconocida y unos parientes también casi desconocidos. Pero tu
padre me reclamaba con promesas de un futuro mejor i me disponía a subir a la
furgoneta que me llevaría a la estación de Cádiz. Cuando arranco no podía dejar
de mirar hacia atrás y los recuerdos felices me ligaban a aquellas figuras que
se despedían hasta que quedaron borradas por el polvo y las lagrimas… Tu padre
y yo caminando descalzos por la arena de
la playa, las excursiones en bicicleta al pinar, las charlas con las vecinas
mientras tomábamos el fresco, los paseos para ir a ver la Virgen del Carmen.
El viaje fue largo, larguísimo, íbamos en un tren lleno a rebosar y no me
atrevía a moverme de mi sitio por miedo a que vosotros os pudierais perder o
que me quitaran los asientos…Cuando llegamos a Barcelona llovía… encontré la estación inmensa, era difícil caminar entre
tanta gente, pero entre la multitud vi a
tu padre que nos esperaba y entonces Salí corriendo a abrazarlo y todo fueron
llantos y risas.
En el piso de los primos nos amontonamos como pudimos. Tu padre y yo
dormíamos en una habitación pequeña con tu hermana Paqui. Como no teníamos cuna montamos una con
tres sillas y unas mantas plegadas. Los niños grandes, tres en una habitación,
una sobrina y tú y tu hermana Antonia en una segunda habitación repartidos
entre camas y el suelo. Otra habitación para las abuelas y la cuarta para el
Cayetano y la Carmina. Evidentemente la convivencia no fue fácil.
Poco a poco nuestra situación fue mejorando y alquilamos un piso en
Granollers para nosotros solos. Firmamos
29 letras para poder pagar los pocos muebles que compramos. Pero no estuvimos
solos mucho tiempo. Nos trajimos a la iaia Maria. Y de la misma manera que
hacían la mayoría de emigrantes andaluces y extremeños – y lo que hacen los
emigrantes alrededor del mundo – Tu padre animo a su hermana Mercedes a que se viniera a Barcelona. Y se
vino con tu tío Manuel y tus tres primos
a vivir con nosotros. Volvimos a ser 11 personas en un pequeño piso. Tu tía se
quedo embarazada y vinieron los trillizos. Sumábamos 14.
Por fin nos instalamos en Canovelles, de nuevo y ya para siempre en un piso para nosotros
solos. Canovelles en aquel tiempo era un pueblo sin servicios, sin muchas
casas, casi todo era campo. En este pueblo, en Canovelles hemos echado raíces,
tu y tus hermanas habéis crecido, formado, enamorado, habéis tenido vuestros
hijos. Catalunya, Canovelles la tierra que me acogió cuando mas lo necesitaba
es ahora mi tierra, mi pueblo. Hoy que hace más de 40 años que Salí de Barbate
con el corazón encogido, pienso que si tuviera que marchar de Canovelles lo
pasaría aun peor que cuando me fui de Barbate. Yo ya soy parte de esta tierra.
Un día cualquiera del año 2009 el
Pedro y la Rosario salen juntos de casa, atraviesan la Plaza de la Joventut.
Van hacia el Paseo del Colesterol; Pedro acompaña a su mujer al Centro de
recuperación donde la ayudan a no perderse en una niebla sin recuerdos. Caminan
de la mano, encogidos, ella más pequeña que nunca, su mirada ausente por culpa
de la enfermedad. No sabe donde va, no
tiene pasado, no tiene presente; pero conoce la mano de Pedro y se siente segura
teniéndolo al lado. Él se siente como si paseara con su novia, la bonita chica
de Vejer! Con el tiempo se ha convertido en sus ojos, en su memoria, en su compañero… caminan poco a poco. Pedro
mira el paisaje distraído … a un lado las naves de las fábricas (grandes y
pequeñas), camiones aparcados, cajas, paquetes, obreros trabajando… al otro lado, el rio Congost.
Ahora el agua esta limpia e incluso viven peces y patos, pero hace unos años
era un rio de aguas muy sucias; Pedro lo
mira y piensa que el rio ha vuelto a vivir. Al otro lado del rio se ve el
antiguo barrio de LLadoner donde tuvo su primera casa cuando dejaron Santa
Coloma. Ve la silueta del Ayuntamiento de las Franqueses, la vieja escuela con
los edificios separados para los niños y las niñas; detrás el pueblo de
Canovelles, donde ha conseguido la vida que quería para sus hijos cuando salió
de Barbate. La Rosario camina a su lado ausente. También mira el rio y delante
de sus ojos se dibuja una gran pineda y
un pequeño pueblo blanco; a la derecha, la costa atlántica; donde todavía hay
calas desiertas que solo son visitadas por las gaviotas, porque solo se puede
acceder por mar. Calas que dibujan el litoral de la Janda con amplias playas
abiertas al atlántico, playas con la
arena mas blanca que os podáis imaginar.
Este
es mi pregón. Tal como decía la definición
UN TEXTO LEIDO. y un . ACTO CON
EL QUE SE INICIA UNA CELEBRACIÓN, Las
fiestas del Rocio del año 2012 Y añadía
QUE SEA UN ASUNTO DE INTERÉS PARA EL PÚBLICO.
Espero haberlo conseguido y haber despertado vuestro interés.
Para acabar quiero destacar que esta
historia, nuestra historia, es un mensaje de optimismo, Este mensaje es la
muestra de como nuestros padres nos han enseñado que con fe, mucho trabajo y
plantando cara a la adversidad el futuro siempre será nuestro y nos sonreirá.
Pues no hay más camino que mirar con decisión hacia adelante.
Un brindes por el futuro de nuestro
país, Canovelles y la Casa de Andalucia.
Os deseo unas buenas fiestas del Rocio 2012.
Gracias,
José Orive Vélez.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)