miércoles, 12 de septiembre de 2012

DIADA NACIONAL DE CATALUNYA


DISCURS INSTITUCIONAL de, Josep Orive , ALCALDE DE CANOVELLES
( 11 de setembre de 2012)
 
Com cada any,  ens apleguem sota l’ombra d’aquesta vella alzina, testimoni pacient de la nostra història diària, per tal de celebrar la Diada Nacional de Catalunya.  Una Diada que commemora la lluita del nostre  poble en  defensa de la llibertat.
Crec que aquest senzill acte és un fidel reflex de la forma de ser dels canovellins i canovellines. És un acte festiu, però a la vegada reivindicatiu en la ferma defensa dels nostres drets i de tolerància i respecte per els dels altres, amb  l’objectiu d’unir a tots els que vivim i treballem a Canovelles a mitjançant l’impuls  de la cultura, la llengua ... de tot allò que ens identifica com a catalans i catalanes. És l’única manera garantir la cohesió social, la igualtat  i la llibertat   
Com Alcalde que soc,  en un dia com avui, vull parlar principalment de  Canovelles atès que parlar del meu poble és parlar també de Catalunya. Però, abans de res, vull fer una petita reflexió que vull compartir amb tots vosaltres.  Davant l’evidencia que la societat catalana ha reprès amb força el desig de que Catalunya sigui la mestressa del seu destí,. Voldria deixar constància de la meva defensa de la llibertat d’elegir  i de  la democràcia. Un poble no pot ser allò que no vol ser. Dit d’un altre amanera, un poble ha de ser allò que vol ser i que ha decidit  lliurament ser sense imposicions de cap tipus.  I per saber què volem ser els catalans el més senzill és la consulta popular. Som i serem el que vulguem ser, la força la tenim nosaltres, però el camí de l’esperança, del futur, només pot passar per la unitat i el consens. Ens cal avançar en la llibertat i en la democràcia.
Catalunya es mereix que administracions, partits polítics i, sobretot, la societat civil, facin un esforç conjunt per tal d’articular una proposta alternativa al sistema actual que ens satisfaci a tots i que ens permeti viure una vida digna i plena de benestar per què el que realment importa són les persones.  Ja que per mi defensar Catalunya, també es defensar uns valors, és defensar un país on tothom qui s’esforci tingui igualtat d’oportunitats, on l’esperança d’un futur millor no sigui patrimoni d’una minoria. Davant les injustícies que estem vivint, no només a Europa, sinó a molts llocs del món, potser hem de recordar i posar en valor, més que mai, els principis que va inspirar la revolució francesa. La llibertat, la igualtat i la fraternitat.
Fa justament un any dèiem, en aquest mateix lloc, que la crisi econòmica i les seves conseqüències estaven posant en perill el model d’estat del benestar tal i com l’hem conegut fins ara. Doncs bé, el panorama que ens trobem no només no ha millorat sinó que s’ha deteriorat,  com és evident. .
Els diferents governs estan duent a terme mesures que únicament suposen el deteriorament de l’estat del benestar, l’atac a les competències municipals i la pèrdua de drets dels ciutadans perquè l’educació, la sanitat,  la cultura, el treball a l’abast de tothom són drets essencials que l’administració ha de garantir.
Lamentablement, les mesures van per un altre camí. I no és que es retallin els serveis, sinó que s’està duent a terme una limitació dels drets que tant ens havia costat d’aconseguir en trenta anys de democràcia. Com a alcalde de Canovelles no puc compartir la idea de suprimir o limitar els serveis públics. Ara més que mai és necessari reforçar els serveis socials, la sanitat, la llei de dependència, l’educació.  la cultura i els llocs de feina, en lloc d’afavorir la seva destrucció. Si no fem això estem posant en perill no nomes la cohesió social, que no és poc, sinó la nostra supervivència com a poble i País. Per a mi la prioritat és la gent de Canovelles i el seu futur individual i,, sobretot, col·lectiu.
Per això, des d’aquí, demano diàleg i respecte institucional cap als ajuntaments. En defensa dels drets de tots els canovellins i canovellines he de manifestar la meva total oposició a les propostes de reforma de l’administració local per part del Govern de l’Estat que van en la línia de buidar de competències als ajuntaments deixant-los en una estructura i funcionament de serveis mínims, gairebé com a la fosca època pre-democratica.  Els ajuntaments, com a administració més propera al ciutadà, coneixem molt millor els problemes, les necessitats i els neguits dels nostres veïns i hem d’evitar qualsevol intent de desnaturalitzar-los.
En aquest sentit permeteu-me llegir unes paraules del President de la FMC i Alcalde de Sabadell , Manuel Bustos. Paraules que comparteixo:
“vull un país construït des de la base, i la base territorial de Catalunya són els municipis i les seves persones. La vida dels catalans i les catalanes transcorre als carrers, les places, les escoles, els comerços, els pavellons, els centres cívics, els centres sanitaris, les botigues, i els 947 pobles, viles i ciutats de Catalunya. No hi ha ni un sol català que no sigui un ciutadà; no hi ha un sol pam de terra de Catalunya que no sigui un municipi. Als municipis convivim, i als municipis construïm aquesta ànima col·lectiva que és Catalunya. Als municipis pot créixer la convivència o deteriorar-se.
Un país és el seu territori i les seves persones, i la seva dignitat col·lectiva queda reconeguda i prestigiada a través de les seves institucions. Així s’ha anat fet gran Catalunya des de la democràcia. Però les institucions de Catalunya no són només la Generalitat i el Parlament, són també cada Ajuntament, i qui ens representen és el president de la Generalitat, però també cada alcalde i alcaldessa. Per això, la dignitat de Catalunya passa per la dignitat del seu territori, la dignitat de les seves institucions, la dignitat dels seus electes.”
Per tant,   Catalunya no pot fer-se al marge dels municipis.
Amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya vull reivindicar una Catalunya feta poble a poble, ciutat a ciutat. Vull reivindicar més Catalunya, i això vol dir més força municipal.
Precisament per això ara és temps de treballar tots plegats: les administracions i els ciutadans, de forma individual o a través del moviment associatiu per trobar solucions a les necessitats de les persones. Vull demanar-vos la vostra complicitat i comptar amb tots vosaltres per a treballar plegats per una Canovelles solidària, amable, cohesionada, unida. Treballar per Canovelles es treballar per Catalunya. Treballar per Catalunya és treballar per què els Canovellins i Canovellines i els Catalans i Catalanes cada dia siguin més feliços i tinguin totes les oportunitats per poder créixer com a persones i com a col·lectiu.
Gràcies a tots i totes
Visca Catalunya, Visca Canovelles    
José Orive Vélez
Alcalde de Canovelles.