sábado, 16 de julio de 2011

INTERVENCIÓ DE L'ALCALDE, José Orive, EN EL PLE DEL 14 DE JULIOL DE 2011

Punt de l'ordre del dia: “Aprovació de l’establiment del règim retributiu i assistències dels membres de la Corporació”
…………………………………………………………………………………………..
Ja fa molts anys que aquest país va començar la seva marxa democràtica. És cert que els primers anys de democràcia local van ser anys molt durs, duríssims i que sempre haurem d'estar agraïts a aquells alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores que van fer un pas endavant i es van comprometre amb el seu poble. Però no és menys cert que els nostres pobles i ciutats cada vegada són més diversos i complexos i que necessiten de persones que, a més de vocació de servei, tinguin la preparació necessària  per gestionar aquesta nova realitat. També és una obvietat que la classe treballadora i la classe mitjana del nostre país han accedit a una major formació i la universitat ha deixat de ser un bé exclusiu de les classes benestants i que aquesta formació ha permès que tothom pugui accedir a llocs de responsabilitat. Necessitem els millors perquè es dediquin a la política i per això s'han de posar els mitjans que permetin unes retribucions adequades i  unes garanties de retorn a la carrera professional de cadascú, sense deixar de ser competitius laboralment.
Ja fa un temps que assistim a una intensa campanya mediàtica en què s'equipara la dedicació exclusiva dels polítics locals a unes vacances pagades, a una despesa innecessària i supèrflua, el millor que es pot fer amb la qual és suprimir-la.
Vull recordar aquí, que la dedicació exclusiva d'un alcalde o un regidor és una conquesta democràtica de l'esquerra i és la conseqüència de la lluita de molts treballadors i treballadores, de moltes persones progressistes, que es va materialitzar amb l'arribada de la democràcia al nostre país. Va tenir com a precedent, durant la dictadura i la transició, els fons de resistència dels sindicats a les fàbriques per alliberar a un o alguns treballadors perquè poguessin dedicar-se a fer sindicalisme i les quotes dels militants dels partits clandestins per a què alguns companys poguessin dedicar-se a fer política, i que la política no la fessin els de sempre, els poderosos.
La dedicació en exclusiva d'un regidor o regidora no és més que posar una persona al servei dels ciutadans durant tot el dia perquè els atengui, dugui a terme aquells projectes que millorin les seves vides i realitzi tot allò que és funció exclusiva d'un càrrec electe i que no pot ser substituït per cap tècnic o funcionari.
Si qüestionem això, si no volem polítics a plena dedicació, estem tornant a aquells temps, predemocràtics en què els alcaldes i regidors anaven un cop per setmana a signar el que els funcionaris els posaven sobre la taula sense poder incidir ni decidir dins del municipi en el qual eren la primera autoritat.
Què és el que volem? Tornar als temps foscos, als temps passats en els quals els que manaven als municipis eren també els jerarques franquistes del Moviment Nacional? Volem alcaldes o regidors que es passegin per l'Ajuntament de tant en tant?
Crec que els pobles d'aquest país no es mereixen això, i l'esquerra progressista no es pot permetre ni un pas enrere en aquest sentit.
La proposta que presentem avui al ple és per establir la dedicació en exclusiva de l'alcalde i la dels dos presidents d'Àrea.
Precisament en aquests moments, en una situació de crisi socioeconòmica com la que estem passant és quan més es necessiten persones que es dediquin de forma exclusiva a treballar per superar-la. Els veïns de Canovelles necessiten i es mereixen tenir  regidors i regidores en dedicació exclusiva.
Vull fer memòria que, amb l'excepció del mandat anterior, sempre (també a l'època de l'alcalde Martos) s'han tingut tres dedicacions exclusives. A la legislatura passada en vam tenir dues perquè no vaig trobar ningú que volgués acceptar la tercera. Independentment que la retribució hagués estat menor o, com a molt, igual a la que percebien a la seva feina i  que la seva dedicació horària hauria estat molt superior, la raó més important que em van donar per no acceptar va ser que havien de deixar la seva feina, com a mínim durant els quatre anys que dura una legislatura, i si no s’és funcionari o  no es treballa a l'administració, després de deixar el lloc de treball es tenen grans dificultats per incorporar-s’hi de nou. Haurien deixat de ser  competitius professionalment. Cal tenir present que en la legislatura passada les dues persones que van estar en dedicació exclusiva van ser l'alcalde i la 1a tinent d'alcalde, tots dos treballadors de l'administració pública.
Ara, les tres persones que estaran en dedicació exclusiva, també pertanyen a diferents administracions i hi podran tornar quan acabi el seu mandat en tenir reservada la seva plaça laboral o de funcionari. La procedència dels tres reflecteix una realitat. Ja en aquests moments, les persones que es poden dedicar majoritàriament a la política o són empleats públics o són econòmicament benestants.
Vull manifestar i deixar constància de la meva demanda, reivindicació i exigència, que en el temps més breu possible s'estableixi una llei d'àmbit nacional que defineixi quines han de ser les retribucions i les incompatibilitats per percebre-les dels càrrecs electes locals. És necessària una llei que alliberi als plens municipals de prendre aquestes decisions i que eviti controvèrsies, demagògies i enfrontaments estèrils. I, sobretot, que eviti els abusos que es puguin donar en algunes corporacions.
Tenint en compte que ara aquesta llei no existeix, l'únic referent objectiu que tenim les corporacions locals per marcar les quantitats destinades a retribuir als càrrecs electes són les recomanacions de les entitats que representen el municipalisme, que en el cas de Catalunya són la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis. Les dues tenen com a base el nombre d'habitants i el pressupost de cada ajuntament.
La FMC indica que la quantitat total a destinar a la retribucions dels càrrecs electes locals, en funció del pressupost aprovat per al 2011, a Canovelles, hauria d’arribar com a molt a 724.355,64 €. La retribucions dels càrrecs electes locals (inclòs equip de govern i oposició) del nostre ajuntament per a l'any 2011 (segons dades de la Intervenció Municipal) és de 232.704,58 €, és a dir el 32,13% del màxim recomanat. Possiblement sigui un dels més baixos de la comarca, respecte a municipis amb característiques similars al nostre.
Vull assenyalar que la partida pressupostària del 2011 destinada a l'equip de govern és de 176.185,54 € i i que quan acabi l’any s’haurà reduït en 28.700,00 €. És per això que en aquest mateix ple proposem una transferència d'aquesta quantitat a d’altres partides destinades a projectes culturals i d'assistència a persones dependents.
La FMC i l'ACM també determinen com a criteri per definir els barems de les retribucions dels càrrecs electes locals el nombre d'habitants de cada municipi. Les retribucions que proposem aprovar per a l'equip de govern en referència a l’adaptació d’aquest criteri per a l’any 2011, ja sigui el barem de la FMC com el de l'ACM,  podem observar que són inferiors a les quantitats mínimes que correspondrien a un ajuntament de 10.000 habitants. Canovelles en data d'1 de gener d'aquest any  en té 15.842.
També cal recordar que l'any 2007, seguint també els criteris, en el seu barem més baix, que marcaven les dues associacions, van ser aprovades les retribucions de l'alcalde, les dels regidors de l'equip de govern i, també, les dels regidors dels grups de l'oposició.
 
Durant tota la legislatura anterior aquestes retribucions han estat congelades (no s'ha pujat l'IPC cap any) i, a més, el 15 de juliol de 2010 van ser baixades, a proposta de l'equip de govern. La de l’alcalde en un 8% , la de la 1a tinent d’alcalde en un 7% i la de la resta de regidors i regidores entre un 5% i un 6%.
 
Dit tot això, també cal dir que la proposta de retribució per a l’alcalde i els presidents d'àrea està per sota de les que perceben alguns empleats de l'ajuntament de nivell A (titulats superiors i mitjans).

Vull parlar de casos concrets, de persones.
 
El primer tinent d'alcalde és funcionari; actualment cobra un sou similar al que cobrarà a l’ajuntament, però amb la diferència que al seu lloc de treball el cobra per 24 hores setmanals de dedicació, la qual cosa li permet acabar la seva jornada laboral al voltant de les dues del migdia. També gaudeix de més d'un mes de vacances. Tot això li ha permès seguir formant-se, col·laborar amb les universitats i assistir com a ponent a congressos i conferències. Ara, passarà a treballar pràcticament tot el dia i tots els dies de la setmana. I aquest estiu només podrà gaudir de tres setmanes de vacances.

El segon tinent d'alcalde també és funcionari. Tampoc serà gaire diferent el sou que cobra ara amb el que percebrà de l’ajuntament. En canvi li succeirà el mateix que comentàvem anteriorment pel que fa a horaris i responsabilitats.
 
Fa anys que els dos treballen i estan implicats voluntàriament en el moviment associatiu de Canovelles. Per tant, jo no tinc cap mena de dubte que quan han decidit fer aquest pas no ho han fet pel sou que poguessin percebre com a regidors a dedicació exclusiva sinó perquè realment volen treballar per Canovelles.
 
Pel que fa als regidors de l'equip de govern que no estaran a dedicació exclusiva: el que sigui tinent d'alcalde i formi part de la Junta de Govern rebrà uns 430 € nets al mes i aquells que són responsables de regidories i no en formin part en cobraran uns 340  nets al mes. Això és tot, no hi ha més. Cal recordar que durant l'anterior legislatura els regidors de l'equip de Govern no van passar ni un sol euro de despesa per dietes o similars, i això no vol dir que no les hagin tingut.

Podria anar fent esment de diferents situacions, però per no allargar-me més només en diré una. La regidora de Serveis Socials i de la Gent Gran, al principi de la legislatura passada va sol·licitar una reducció de jornada a la seva feina per poder atendre les seves obligacions i compromisos com a regidora.  Bé, doncs la quantitat que ha deixat de percebre per aquesta reducció de jornada és molt més gran que la que rep com a tinent d'alcalde. Amb això vull remarcar una vegada més que quan una persona decideix fer el pas i agafar aquest compromís amb els ciutadans no ho fa per diners. N’hi ha una molt més important que aquesta, la satisfacció de poder  treballar pel teu poble.

Segueixo tenint com a la legislatura passada, dedicació exclusiva. Això vol dir que la meva jornada laboral comença sobre les set del matí i acaba prop de les deu del vespre de dilluns a diumenge, hivern i estiu.
 
No és una queixa, res més lluny d'això. Em sento una persona privilegiada. Una de les millors coses que m'han passat a la vida és aconseguir la confiança dels meus veïns per ser el seu alcalde. Però vull deixar clar que no sóc a l'alcaldia per diners, hi sóc perquè vull millorar aquest poble, perquè és el meu poble, on he crescut i he madurat com a persona. Sóc alcalde perquè vull retornar-li a aquest poble tot el que m'ha donat, que no és poc.

Accepto sense cap problema les crítiques, moltes constructives i d’altres no tant, fetes per persones que qüestionen la meva gestió, però no puc acceptar ni accepto, les d’aquells que qüestionen la meva honorabilitat, que insinuen que sóc a l'alcaldia per diners o vés a saber perquè... Crec que, amb encerts i errors, estic donant el millor de mi mateix, que ho faig el millor que sé i que puc i que li estic dedicant tot el temps en detriment del que necessiten i es mereixen la meva família i els meus amics.
Vull acabar defensant l'honorabilitat de la gran majoria d’alcaldes i regidors que creuen en el que fan i que tenen un clar tarannà de servidors públics.
I no puc deixar de condemnar a aquells que, sense deixar de ser una minoria, utilitzen la confiança que han dipositat en ells els ciutadans per aprofitar-se’n personalment i desprestigiar a tota la classe política.
 Disculpeu  l'extensió de la meva intervenció que no pretén establir cap dogma ni cap veritat absoluta. Simplement pretenc aportar alguns elements de reflexió a un debat que hem d’obrir, amb serenor i amb la participació de tota la societat civil, per tal d’enfortir la nostra democràcia.
I tornant a la proposta que presentem a consideració del Ple, el que estem plantejant és congelar les retribucions que s'han percebut a data de l'últim dia de la passada legislatura.
Gràcies per la vostra atenció i passaríem a les votacions.
José Orive Vélez
Alcalde de Canovelles.