martes, 2 de julio de 2013

En defensa de l'autonomia local i la ciutadania


El passat dia 15 de febrer de 2013, el Govern de l’Estat va donar llum verda a l’informe sobre l’Avantprojecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (ARSAL) que ha de modificar la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases de Règim Local (LRBRL). 

EN DEFENSA DE L’AUTONOMIA LOCAL I LA CIUTADANIA  

  • L’avantprojecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (ARSAL) del Govern central CANVIARÀ la vigent llei espanyola del món local, i representa un atac sense precedents contra l’autonomia local i el camí cap a la privatització dels serveis públics.  
  • L’ARSAL suposa un CANVI DE MODEL que amaga una retallada al finançament local i, per tant, a les accions socials que els ajuntaments venen donant. Que passen a ser una INSTÀNCIA MERAMENT ADMINISTRATIVA, perdent la seva capacitat de fer promoció econòmica.  
  • Fins a dia d’avui, hi ha hagut diferents versions i avantprojectes. Tots són INACCEPTABLES i així ho hem manifestat des del primer moment. Els i les socialistes catalans en demanem la seva retirada immediata.  

DES DEL PSC REBUTGEM LA NOVA LLEI LOCAL DEL PP 

  • Per què LAMINA EL PRINCIPI D’AUTONOMIA LOCAL. És el major atac contra el municipalisme i el benestar dels nostres veïns i veïnes, que són el més important i prioritari.  Per què ENVAEIX LES COMPETÈNCIES de la Generalitat sobre l’organització territorial i el Règim Local previstes a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (article 160).  
  • Per què TREU COMPETÈNCIES I CAPACITAT DE GESTIÓ ALS AJUNTAMENTS. Afecta directament el sistema democràtic, on els elegits tenen capacitats i responsabilitats davant dels seus ciutadans, que són els que els han escollit.   Per què, per dur a terme aquesta reforma, el Govern del PP es fonamenta en l’APLICACIÓ DE LA LLEI ORGÀNICA D’ESTABILITAT PRESSUPOSTÀRIA. La contribució al dèficit públic i a l’endeutament públic dels ens locals va ser del 0’3% del  PIB al 2012 i del 0% pel període 2013-2015. Les administracions locals no són ni molt menys les que tenen un pes més rellevant en el dèficit públic i suposen només el 14% de la despesa pública global, mentre els hi és imputable el 4’1% del deute públic. L’únic fonament de la llei és inexistent i la reforma de l’Administració Local no és la solució al problema estructural del sector, del dèficit i del deute públic. 
  • Per què la reforma de la llei local del Govern estatal PRIORITZA LA RECENTRALITZACIÓ DELS SERVEIS. No es garanteix el bon funcionament de l’administració ni uns serveis públics de qualitat per a la ciutadania.  
  • Per què, amb la privatització dels serveis públics, aquests passaran A MANS DE LES DIPUTACIONS que, a dia d'avui, no tenen ni els recursos ni l’estructura per atendre les necessitats.   
  • Per què la reforma NO SERÀ EFICIENT. Si només hi ha trasllat de competències, no hi ha estalvi i si hi ha estalvi és perquè hi ha supressió de serveis.   Per què la fixació d’uns costos estàndards per als serveis, amb l’objectiu d’avaluar la seva eficiència, comportarà una MANCA DE RIGOR I SITUACIONS DE TRACTAMENT DESIGUAL, tenint en compte la diversitat de cada territori i les peculiaritats de cada població. 

PER UNA NOVA LLEI LOCAL QUE PRESERVI L'AUTONOMIA LOCAL, GARANTEIXI ELS SERVEIS PÚBLICS MUNICIPALS I DEFENSI ELS DRETS DE LA CIUTADANIA 

  • Els i les socialistes catalans defensem que els ens locals són els millors preparats per oferir serveis de proximitat en quant a serveis socials, educació i salut, tres dels eixos que garanteixen l'actual estat del benestar. És per això que els ajuntaments han de poder donar els serveis que presten amb un finançament just i suficient, perquè només així es garanteix la qualitat en la prestació dels mateixos.  
  • Des del PSC apostem per una nova estructura de l’administració local que simplifiqui l’administració, amb competències compartides, permeti l’estalvi i garanteixi una prestació eficient dels serveis, establint quines són les competències municipals i garantint el seu correcte funcionament i finançament.  
  • Per a nosaltres, qualsevol reforma de l’Administració Local s’ha de fer amb consens i sense estigmatitzacions i, per tant, exigim el respecte institucional. Defensem que es respecti en tota la seva integritat la Carta Municipal de Barcelona, en els termes en què va ser aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 1998 i pel  Congrés dels Diputats al 2006.
  • Reclamem al Govern de la Generalitat de Catalunya que defensi l’autonomia local dels municipis catalans, les seves competències exclusives en règim local i la prestació dels serveis públics bàsics pels ciutadans de Catalunya.  I així mateix, que tramiti de manera urgent la nova Llei de Governs locals i Hisendes locals catalanes, i en garanteixi el seu finançament, a més d’assumir el compromís de liquidar el deute pendent amb els Ajuntaments.
  • Proposem la creació d’un ampli bloc social i polític per defensar el municipalisme i la proximitat, com a valor bàsic per afrontar els problemes reals dels ciutadans i les ciutadanes.