sábado, 3 de septiembre de 2016

Vigileu amb les paneroles!

A l'estiu, amb la calor, surten aquests bitxos tan molestos anomenats paneroles i són d’hàbits nocturns. Algunes ooteques poden contenir més de 30 ous, d’on sortiran les paneroles.

És molt important seguir les mesures per prevenir-les i cal actuar des dels primers indicis, ja que són molt resistents i poden sobreviure a condicions adverses.

Panerola Alemanya: És la més comuna als habitatges. La trobem a llocs calents i humits (cuines i lavabos) amagades entre rajoles i escletxes de 5mm. Mesuren entre 13-16 mm, són de color ros i tenen dues línies fosques al cap. Tenen ales malgrat no poden volar, però si enfilar-se amb facilitat.

Panerola Oriental: La trobem en llocs ombrívols i humits (desguassos). Mesuren entre 20-35 mm, són de color marró gairebé negre. Tenen ales però no poden volar, no poden enfilar-se, així que les trobarem a les parts baixes dels edificis.

Panerola Americana: La trobem en llocs ombrívols i humits (clavegueram) solen anar a espais comercials d’alimentació. Mesuren entre 35 i 50mm. Són de color marró, tenen ales i poden volar.

Com ens poden afectar?

- Com que s’alimenten a llocs amb brutícia són portadores de bacteris, virus i fongs.
- Poden contaminar els aliments, causar malalties i ocasionar al·lèrgies.

En tenen els veïns?

Les paneroles es mouen fàcilment d’un domicili a un altre, si vosaltres en teniu, és probable que pugui afectar als domicilis propers. Informeu als vostres veïns i col·laboreu plegats per eradicar-les.
- No acumuleu trastos ni deixalles als balcons, espais comuns i patis interiors, aquests han d’estar nets. 
- Fixeu-vos d’on venen per barrar-los el pas. Protegiu les juntes i baixos de les portes i finestres comprovant que tanquin bé. 
- Si persisteix el problema parleu amb la comunitat de veïns per veure si el problema és generalitzat.

Què hem de fer?

Netegeu a fons la cuina, especialment darrere la nevera, el microones, i altres electrodomèstics. No oblideu l’extractor de fums i els fogons.
- Passeu bé l’aspiradora, sobretot pels motors dels electrodomèstics, d’aquesta manera us endureu els ous.
- A l’habitatge utilitzeu productes autoritzats per a ús domèstic (trampes i gels), no utilitzeu productes d’ús professional.  Aneu amb compte i no els deixeu mai a l’abast dels nens. Seguiu sempre atentament les instruccions de l’etiqueta.
- En cas de necessitar una empresa especialitzada assegureu-vos que està inscrita al Registre Oficial d’Establiments i Serveis Plaguicides (ROESP)

Com evitar-les?

- No acumuleu trastos, roba, o deixalles a casa vostra. No recolliu mobles ni neveres de les escombraries perquè poden contenir ous.
- No deixeu plats bruts o amb restes de menjar, especialment durant la nit. Manteniu la casa neta, sobretot la cuina.
- Elimineu correctament el greix amb desengreixadors i lleixius.
- Baixeu periòdicament les escombraries (especialment les orgàniques) i mantingueu-les sempre tapades.
- No deixeu menjar per als gossos o gats durant la nit.
- Tanqueu bé tots els aliments, guardeu el menjar sobrant en pots hermètics i/o a dins la nevera.
- Segelleu forats i esquerdes de les parets i rajoles, són els refugis de les paneroles.
- Poseu teles mosquiteres a les finestres i forats de ventilació.
- Instal·leu sifons als desguassos i reviseu i netegeu periòdicament els falsos sostres, rebosts i espais que no utilitzeu.

Més informació:

SEMCA (Servei de Mediació de Canovelles)
Carrer de Ponent núm. 9
Tel. 938618981