Aquesta proposta de Ordenances Fiscals per al 2012 s’ha de considerar dins el context general de la difícil situació econòmica que estem vivim.
S’ha de considerar no tant com un exercici de responsabilitat política, que ho és, sinó també com a una defensa aferrissada de la tasca dels governs municipals en garantir l’estat del benestar. Estat del benestar entès com un sistema, el més just i solidari possible, que garanteix la igualtat d’oportunitats, la redistribució de la riquesa i l’accés per part de tots els ciutadans a serveis bàsics i de qualitat.
La falta d’un sistema de finançament just per als ajuntaments, és la causa de molts dels desequilibris dels comptes locals, que s’ha vist agreujat amb l’actual crisi econòmica i les exigències de compliment per part dels Estats dels objectius del dèficit, gairebé centrats principalment en la reducció de la despesa per fer front al pagament del deute públic.
Hem de ser conscients de què les mesures preses en aquest sentit tan pel govern d’Espanya com pel govern de Catalunya ja tenen, i tindran encara més, efectes importants als comptes dels municipis, especialment per la part dels ingressos, es a dir, haurà menys recursos a disposició dels ens locals.( no s’ha d’oblidar que només el 30% de la despesa municipal es cobreix amb ingressos propis. La resta (el 70 %) es de les aportacions de les altres administracions. Tant en els ingressos propis com els de les altres administracions es preveu una forta disminució)
Interessa destacar en aquest punt, i com a exemple més que evident, la baixada espectacular dels ingressos que ens arriba per part de l’estat i el fet que per una errònia previsió d’ingressos per part del govern d’Espanya els ajuntaments hem de retornar diners al ministeri d’hisenda. Aquest Ajuntament a data d’avui, de les liquidacions dels anys 2008 i 2009, els diners a retornar sumen 1.025.400,00€.
Tampoc podem deixar de banda les retallades que per part del Govern de Catalunya han sofert les subvencions destinades directament a cobrir les necessitats de les persones. Un exemple en son les destinades a les escoles bressol que el Govern de la Generalitat ha decidit retallar amb caràcter retroactiu i de forma unilateral, amb una total falta de respecte pels compromisos adquirits. Aquesta decisió, greu i preocupant, ens afecta des de l’1 de gener d’enguany, amb els pressupostos i ordenances fiscals ja aprovats en base a unes altres regles de joc. (això vol dir que l’Ajuntament – amb els impostos generals de tots el veïns - haurà de cobrir aquest desequilibri pressupostari no previst ) ; En aquest sentit existeix un grau d’incertesa important respecte del futur del finançament de les escoles bressol que, malgrat no ser obligatòries, son competència de la Generalitat.
Des dels primers anys de democràcia les administracions locals en general i l’Ajuntament de Canovelles en particular hem apostat per aquest servei, com un servei educatiu de qualitat. Després de 30 anys no volem renunciar ni al servei ni al nivell de excel·lència que entre tots hem aconseguir.
L’equilibri pressupostari resulta encara més difícil si tenim en compte dues variables del tot conegudes per tots vostès:
1º- la nostra pressió fiscal es troba per sota de la mitjana de Catalunya; i
2º el preu públic establert a les nostres escoles bressols és el més econòmic de tota la comarca.
Tot això fa que l’Ajuntament de Canovelles es trobi amb una càrrega afegida.
He parlat amb la majoria d’ajuntaments de la Comarca sobre aquest tema . En aquestes converses, a quedat palesa la indignació de tots per aquestes mesures unilaterals que poden ser qualificades com a deslleials. S’ha parlat de quines mesures es poden prendre i molts dels ajuntaments, amb independència del color del seu equip de govern, tenen previst adequar el preu públic del servei, o reduir la despesa, o ambdues coses a la vegada.
Nosaltres farem el mateix encara que son conscients que la concreció d’aquestes mesures no és gens fàcil perquè no volem reduir la qualitat del servei. Per tant, la primera decisió que hem pres per mantenir l’ equilibri pressupostari de les nostres escoles bressols és:
1.- Assumir el 100% la càrrega de la reducció de l’aportació de l’administració que ha fallat en els seus compromisos i que a més té la competència, que és la Generalitat de Catalunya en el referent a l’any 2011,
2.- Respecte a l’any 2012 en un 50% assumit per l’Ajuntament i el 50% restant per les famílies.
(Els nostres Serveis Socials proposaran mesures alternatives i complementaries per atendre a aquelles famílies amb dificultats socials i econòmiques).
Us he de fer notar que a pesar de tot això els preus públics de les nostres Escoles Bressols estaran molt per sota de la majoria de municipis de la nostre comarca .
Exactament igual succeeix amb altres subvencions de la Generalitat de Catalunya que finançaven projectes de caire social al nostre municipi.
El fet que el govern de la Generalitat de Catalunya no hagi abonat als ajuntaments els imports corresponents a obres d’inversió ja realitzades emmarcades dins els projectes PUOSC i d’altres. Fa que la situació financera dels ajuntaments torna a veure’s agreujada novament.
Cal doncs no perdre de vista aquesta situació que ens obliga, més que mai, a considerar les bases del nostre finançament, especialment el manteniment del nivell d’ingressos provinents dels nostres recursos propis, amb l’objectiu principal de garantir la cohesió social al municipi, és a dir, el manteniment dels serveis municipals i els ajuts als que més ho necessiten, amb la mateixa eficàcia i eficiència de sempre incrementada amb la recerca de recursos i el control estricte de la despesa.
Tenint en compte aquesta situació complexa permeteu-me que, amb tot el respecte i consideració, manifesti la meva decepció per l’actitud dels grups municipals de l’oposició. Resulta que ni abans ni després de posar-se el regidor d’hisenda en contacte amb vostès hem rebut, salvant alguna excepció, cap proposta per part seva. Aquest equip de govern sempre, però molt especialment en moments com aquest, ha d’intentar sumar però per això han d’haver-hi propostes. Crec que ara no toca simplement esperar les propostes de l’equip de govern per criticar-les, abstenir-se o votar en contra. Crec que cal un debat, una discussió seriosa amb propostes, alternatives i voluntat de consens. Cal un exercici de responsabilitat política i coresponsabilitat. Hem de arribar al Ple amb els posicionaments clars per part de cada grup però això ha de ser el resultat d’un treball anterior i d’un esforç per part de tothom. Això, entenem, és el que esperen els ciutadans de Canovelles de nosaltres i el que realment els pot beneficiar. Ara es l’hora de fer política en Majúscules.
Per tots els antecedents explicats, que Aquesta proposta d’Ordenances Fiscals per al 2012 contempla, en general, una actualització dels impostos, taxes i preus públics per adequar-los a l’IPC previst per a finals d’anys que es situarà als voltants del 3 %. (cal recordar que durant els exercicis 2010 i 2011 els impostos, taxes i preus públics vàrem estat congelats. Això significa que respecte a l’IPC tenim una pèrdua de recursos de 4,3%) També es contempla una revisió d’alguns preus públics i taxes per serveis amb la finalitat d’apropar-los el màxim possible al seu cost real.
Cal recordar que, per exemple, els rebuts d’escombraries el que paguen els ciutadans de Canovelles només arriba a cobrir al voltant del 75 % del cost real del servei sense comptar les despeses per les diferents bonificacions. En tots aquells casos que sigui necessari i possible, a aquelles famílies que tinguin dificultats reals per poder fer front a les seves obligacions tributaries s’aplicarà bonificacions ó ajuts .
Les mesures que prenem en aquestes ordenances fiscals respecte a les taxes de les escombraries. Hem de destacar que son unes mesures prudents i que intenta potenciar la coresponsabilitat i el civisme. Tots aquells veïns que facin us de la deixalleria no veuran incrementar el seu rebut d’escombraries, si no al contrari baixarà, Amb això pretenem aconseguir:
- Tenir un poble mes net
- Estalviar ( si el trastos vells es treuen quant toca tindrem menys despesa i el que no col·labori ho pagarà en el rebut i a traves de les sancions corresponents)
- Aconseguir mes ingressos a treves de les bonificacions que rebrà l’Ajuntament per el material reciclat.
Evidentment que tot això a d’anar acompanyat d’una major eficiència i eficàcia de la deixalleria.
Respecte de l’Impost de Bens Immobles, Crec que toca una vegada més aclarir aquest Impost.
1.- Deixar clar que aquest impost el que grava es la propietat (el que te mes propietat paga més)
2.- Que els valors cadastral no els marca l’Ajuntament. Els marca, l’Estat. el ministeri, es adir, el cadastre - I es per a tota Espanya igual.
3.- Recordar que a l’any 2004 a Canovelles el ministeri ( la direcció General del Cadastre ) va fer una revisió cadastral Aquesta revisió va actualitzar els valors cadastrals de tots els immobles del nostre municipi i, per evitar que el rebut de l’IBI augmentés a l’any 2004, més del doble, o del triple en alguns casos, la normativa permet una reducció anual per tal que aquest increment es reparteixi al llarg de 10 anys, es a dir fins el 2013. Per això cada ciutadà de Canovelles des de l’any 2004 a rebut una “bonificació” del seu rebut cadastral. L’any 2004 va ser del 100 %/ al 2005 del 90 %/ al 2006 del 80%/ al 2007 del 70% ...I així fins al 2013 que ja els valors cadastrals estaran actualitzat. Això vol dir que les arques municipals han deixar d’ingressar en aquest 10 anys les quantitats resultants d’aquestes “bonificacions”. Es cert que els Canovellins durant aquest anys han vist incrementat els seus rebuts del IBI. Però també es cert que durant aquest 10 anys han tingut un estalvi del que realment havien de pagar des de l’any 2004.
4.- Per tant, insisteixo, l’Ajuntament no ha tocat en aquest 10 anys el IBI. No s’ha pujar ni el IPC. Les úniques mesures que hem pres es baixar el tipus.
5.- Com he dit abans aquest impost carga la propietat. El qui te mes propietat paga mes. Si reduïm mes el tipus ( a part de significar menys ingressos per parts de l’Estat) els mes beneficiat serien aquells que posseeixen mes patrimoni. I el resultat seria menys ingressos per poder garantir els serveis aquells que no tenen el recursos per poder accedir a nivell privat. Tal com va dir la Sra. Montse Tura “el estat del benestar no es mes que donar patrimoni a aquells que no tenen patrimoni”
Deia al principi que des de l’esquerra socialdemòcrata entenem l’estat del benestar com un sistema, el més just i solidari possible, que garanteix la igualtat d’oportunitats, la redistribució de la riquesa i l’accés per part de tots els ciutadans a serveis bàsics i de qualitat.D’això n’es un exemple l’IBI. Que el que tingui mes patrimoni, en un acte de solidaritat, pagui mes per poder mantenir els serveis, especialment, per les persones mes desfavorides socialment.
És important remarcar que una vegada aprovada aquesta proposta de modificació de les Ordenances Fiscals per al 2012 la pressió fiscal a Canovelles continuarà situada per sota de la mitjana de Catalunya en relació als pobles de entre 10.000 i 20.000 habitants. Això és producte, per una banda, de la política fiscal seguida per l’equip de govern al municipi combinant amb la contenció de la pressió fiscal, fins i tot per sota de l’IPC com els darrers anys, amb una política molt estricta en el control de la despesa i la eficiència en l’assignació dels recursos a disposició de l’Ajuntament.
És per això que aquestes ordenances fiscals que sotmetem a votació reflecteixen la voluntat de seguir construint una Canovelles més justa, més socialment inclusiva i , sobretot, que redistribueixi correctament la riquesa.
José Orive Vélez
Alcalde de Canovelles.