martes, 7 de febrero de 2012

INTERVENCIÓ DE JOSÉ ORIVE Conferencia del Hble, Sr. Lluis Recorder Conseller de Territori i sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, organitzada per PIMEC (micro, petita i mitjana empresa) al Teatre Auditori de Granollers

Alcalde, Conseller, president del PIMEC, entitats, bona tarda a tots i totes i Gracies per convidar-me a participar en aquest important acte.

Estem vivint un moment clau per al futur del desenvolupament de la nostra comarca i del nostre país. El Vallès oriental s’hi juga continuar essent una comarca competitiva i forta econòmicament parlant.

La reactivació econòmica al Vallès Oriental ha de passar per fer les necessàries inversions de futur en Capital humà (educació, formació); Capital tecnològic (telecomunicacions); Capital físic (infraestructures convencionals)

El Vallès Oriental és una comarca de pas, amb una indústria important i potent. Això provoca que tingui més necessitats d’inversió que d’altres àrees de població i grandària similars. En aquest sentit es absolutament fonamental desenvolupar noves infraestructures que permetin generar noves oportunitats per fomentar i reactivar la nostra economia comarcal. Tot això amb la voluntat de permetre la millora de la mobilitat i el transport de persones i dels productes i serveis de les nostres empreses. Aquestes inversions han de servir per potenciar la reactivació econòmica tot millorant la productivitat empresarial.
Tot això a partir d’una política integral de reactivació de l’economia amb un objectiu comú: El foment de l’ocupació al territori.

Mireu, quan des de la gestió pública parlem de pensar i planificar un territori, cal que analitzem la situació des de tres perspectives: Primer de tot la socioeconòmica. Ens hem de preguntar si la inversió permetrà desenvolupat i generar avantatges competitius a les seves empreses i als seus productes i si serviran per a millorar les condicions de vida i el benestar dels ciutadans. En segon terme, la sostenibilitat, parlem de la sostenibilitat ambiental i econòmica, element clau per tal de prendre una decisió d’on i com invertirem. Per últim, s’ha de tenir en compte la perspectiva del diàleg o participativa, es a dir la coresponsabilitat entre els agents implicats que ha de servir per afavorir i millorar la presa de decisions, I NO PAS PER ALENTIR-LES O PERJUDICAR-LES.

L’ administració ha de jugar un paper de facilitador. Ha de saber trobar l’equilibri entre diferents perspectives i ser rigorosa en quant al temps i a la forma de plantejar i tirar endavant les inversions en infraestructures.

No obstant, quan pensem en el sector públic en referència al tema que ens ocupa avui, hem d’entendre que els condicionants econòmics NO son els únics que serveixen per definir el futur de les infraestructures d’un país.

No es tracta simplement, per tant, de fer un llistat de necessitats de la nostra comarca. En una situació com l’actual, el debat sobre les infraestructures ha de respondre a criteris d’optimització en la planificació, i ha de reflexionar i definir noves fórmules per al seu finançament amb la participació conjunta dels sectors públic i privat..

I quin son, dit tot això, els reptes actuals en infraestructures per al Vallès Oriental? Parlem, entre d’altres, de la Ronda del Vallès, de les connexions ferroviàries de l’Alta Velocitat, del futur nus logístic de La Llagosta, del desdoblament de la línia R3, de les millores de la R2 i la nova R8, de l’Eix Vallès Oriental –Maresme, de la línia orbital ferroviària, i de la millora de la xarxa viària bàsica, comarcal i local.

Però, sobretot, parlem de com connectem la nostra comarca als mercats europeus. Es a dir, hem de seguir apostant clarament per a connectar la comarca amb Europa a través del nou corredor mediterrani que hem de procurar fer realitat el més aviat possible.

En referència a la millora de la xarxa viària local, vull fer una petita reflexió que utilitzaré per tancar la meva intervenció.

Hi ha un aspecte que crec que no hem d’oblidar, especialment des de la gestió pública entesa com a servei als ciutadans: aquests també necessiten inversions que simplement millorin les seves condicions de vida. Parlo, en aquest sentit, de la necessitat d’acabar, d’una vegada per totes, amb els punts negres que tenim al Vallès Oriental i que ens recorda l’Eurorap any rere any.

Dit això, només insistir: una comarca com la nostra, estratègica i clau per al desenvolupament del país, ha d’estar preparada per al que li depari el futur. I, per estar preparats, les infraestructures esdevenen elements de primer ordre en la reactivació econòmica i social, no tant sols d’una comarca, si no de tot un país.

Gràcies.

José Orive Vélez
Alcalde de Canovelles i
President del Consell Comarcal del Vallès Oriental.