En la sessió del Consell d’Alcaldes celebrada dimecres a Parets del Vallès, el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals, Joan Cañada, va presentar la proposta de llei de governs locals en què treballa el Govern de la Generalitat “una llei que pretén ser la norma bàsica del règim local a Catalunya i desenvolupar l’Estatut en matèria de règim local”.
Joan Cañada va explicar als 40 alcaldes i alcaldesses assistents que la nova llei planteja com a objectius: determinar i aclarir les funcions de cada nivell de govern, assegurar la sostenibilitat financera i l’eficiència en la prestació dels serveis i simplificar les estructures administratives, per assegurar que tots els ciutadans reben serveis amb uns estàndards de qualitat. Els canvis que planteja afecten els municipis, les entitats metropolitanes descentralitzades, les comarques i les diputacions, així com els representants locals.
Sobre els canvis que afecten les comarques, va dir: “es transformen en el principal ens de gestió mancomunada dels serveis locals, esdevenen una potent eina tècnica i rebaixen el seu paper institucional”. També ha mencionat altres aspectes com la desaparició dels consellers comarcals, com a càrrecs de representació política, i que serà el Consell d’Alcaldes el principal òrgan de govern de les comarques.
En relació amb els municipis, Cañada va assenyalar: “s’establiran uns estàndards mínims de qualitat en la prestació de serveis, d’acord amb les entitats municipalistes, i amb respecte al principi de diferenciació”; i va afegir: “recaurà preferentment en la comarca la prestació dels serveis mínims obligatoris que no assoleixin aquest estàndard de qualitat”.
En finalitzar la sessió el president del Consell Comarcal, José Orive, va agraïr les explicacions del senyor Cañada i la seva disposició a atendre les moltes propostes i reflexions que els alcaldes li van traslladar.
Sobre l’exposició i els principals canvis plantejats, Orive va dir: “comparteixo la necessitat de reorganitzar i reflexionar sobre el món local, una reflexió que crec que ha de partir de la base que els ens locals són els que estan més ben preparats per oferir serveis de proximitat”. Després de dir que cal esperar a veure el document final que es presenti, va voler insistir: “s’ha de donar veu al món local en la construcció definitiva de la proposta i el més important és garantir els serveis de qualitat a la ciutadania i no només l’estalvi econòmic”.
En el Consell d’Alcaldes també es va tractar de la proposta de reforma del món local presentada pel Consell de Ministres el passat 15 de febrer. Tots els alcaldes i les alcaldesses assistents van aprovar el contingut de la moció que rebutja l'Avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (ARSAL) amb els continguts que presenta la proposta actual.