jueves, 17 de noviembre de 2011

Roman Ruiz: “Aquesta és la pitjor crisi que ha viscut Europa des de la segona guerra mundial”

L’alcalde de Canovelles considera que “els mercats governen les democràcies actuals” i que “s’ha de lluitar contra la pèrdua de poder democràtic”.

Dimarts a la tarda, l’Agrupació del PSC de Canovelles va organitzar un acte -col·loqui, sobre l’actual crisi econòmica i les seves conseqüències, que va comptar amb la participació de l’ex diputat Manel Mas, el primer secretari del PSC del Vallès Oriental i candidat vallesà a les eleccions generals, Román Ruiz, i l’alcalde de Canovelles, José Orive.

La companya Rosa Hernández, llicenciada en Economia i jove valor de l’Agrupació local del PSC de Canovelles, va ser l’encarregada d’obrir l’acte, fent una breu aproximació als conceptes econòmics més importants, per entendre i comprendre millor en quina situació ens trobem.

D’altra banda, l’ex diputat Manel Mas va contraposar els dos models econòmics que ara mateix hi ha a Europa “el model dels liberals, on cadascú es busca la vida, o bé el model que defensem els socialdemòcrates, basat en la solidaritat i la justícia socials”. “El proper 20 de novembre, va afegir, el que està en joc és també com sortir de la crisi”. “Les receptes econòmiques d’uns i altres no són les mateixes”. Per Mas, el que ara necessitem són “respostes, solucions i un full de ruta clar, tenint en compte que cal anar cap a una major integració política i econòmica a Europa”.

En la seva intervenció, Román Ruiz, va recordar el gran problema que suposa la crisi del deute sobirà per als països de la zona euro posant èmfasi en què “cal posar solució als problemes de liquiditat de les entitats financeres”. Pel candidat vallesà, “si no solucionem els problemes financers, no podrem solucionar els problemes de creixement ni tampoc d’ocupació”. En aquest punt, Ruiz va explicar les mesures adoptades pel govern socialista davant la crisis i va reconèixer que “aquestes no han estat fàcils de prendre i han estat molt impopulars”. Però, al marge dels seus costos polítics, Román Ruiz ha recordat que “precisament, aquestes mesures han fet que ens estabilitzéssim lo suficient com per no acabar com Grècia o Itàlia, i això cal agrair-ho a un govern socialista”.

Finalment, l’alcalde de Canovelles, José Orive, va mostrar la seva preocupació en considerar que “la democràcia està perdent front els mercats”, i va apostar per “ser cursos i ferms en la lluita contra els especuladors que limiten la nostra capacitat de decisió com a ciutadans i representants públics”.