miércoles, 21 de marzo de 2012

PRESENTACIÓ DEL CATÀLEG de la Diputació de Barcelona DE SERVEIS I ACTIVITATS I LÍNIES DE COOPERACIÓ AMB ELS GOVERNS LOCALS 2012-2015

(Seu Consell Comarcal Vallès Oriental. c/ Miquel Ricomà, 46. Granollers)

INTERVENCIÓ DE JOSÉ ORIVE (president del Consell Comarcal del Valles Oriental i Alcalde de Canovelles )


Benvinguts a la sala de plens d’un ens que per al Vallès Oriental s’ha convertit en una eina potent per desenvolupar actuacions que van més enllà del que és estrictament municipal, per posar en comú necessitats compartides i buscar solucions.

Ens acompanya avui el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, i el Diputat de Cooperació Local, Joaquim Ferre,r per presentar-nos el Catàleg de suport als serveis i activitats locals 2012.

Benvinguda també a l’alcalde de Granollers i a la resta d’alcaldes presents a la sala.

Una trobada organitzada per donar a conèixer amb detall el serveis i activitats que ofereix la Diputació de Barcelona i planificada també amb la idea de facilitar el diàleg i l’intercanvi d’opinions i reflexions entre tots els presents.

Breument i, abans de donar paraules, vull agrair al president de la Diputació de Barcelona que hagi pensat en compartir aquesta estona amb nosaltres i a tots els presents perquè amb la seva assistència deixen constància de l’interès que tenen les accions de suport de la Diputació de Barcelona.

Som presents a aquesta sala representants de diferents administracions que treballem des de diferents àmbits per implementar polítiques properes als ciutadans. Omplin aquesta sala alcaldes que sabem que parlar d’ajuntaments es parlar de com actuar en un entorn cada cop més comple xi de com fer front a necessitats sense els recursos adequats. Representants escollits per gestionar la realitat que vivim.

Un esforç que requereix de voluntat, esforç i imaginació per - amb els recursos amb els que comptem - garantir la cobertura i la qualitat dels serveis que presten des de les nostres responsabilitats.

Moments, també, de revisió de la nostra gestió, de racionalització de la despesa, d’establir prioritats per intentar garantir atencions i els millors serveis possibles. I són moments en els que resulta més vital que mai la col·laboració, el suport i el treball conjunt. Tots el que estem avui aquí sabem que quan treballem junts incrementem el nostre potencial de resposta i l’èxit. Sabem que la col·laboració i el treball conjunt resulta un dels mecanismes més útils per assolir l’eficàcia i eficiència en els serveis locals i, per afrontar reptes que van més enllà dels límits territorials i competencials dels municipis. Sabem que hem d’aprofitar al màxim totes les oportunitats que ens permeten i ens faciliten avançar en els objectius proposats. Per això, valorem positivament que un ens de caràcter supramunicipal com la Diputació faci l’esforç d’ajudar als municipis a fer front a les dificultats de tresoreria -conseqüència dels endarreriments en els pagaments per part d’altres administracions- a través d’una acció de suport concreta com la del Pla Extraordinari d’Assistència Financera local.

Valorem també, per sobre d’accions concretes però importants de suport, el treball de fons fet (des de les administracions en ocasions poc visibles per els ciutadans com el propi Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona) per proporcionar als municipis eines amb les quals avançar en el desenvolupament de les funcions que els pertoquen i en la millora de la qualitat, eficàcia i eficiència del serveis prestats i també per donar resposta a les noves necessitats.

El catàleg de suport al serveis i a les activitats locals és –penso- un bon exemple d’aquest treball de fons i rol facilitador de la Diputació.

No vull deixar passar l’oportunitat per insistir en el significat sobre la frase quan treballem junts incrementem el nostre potencial de resposta i d’èxit, ja que al Consell Comarcal ens ho creiemfermament. Per això, hem assumit el repte de - treballant conjuntament amb els municipis- plantejar propostes de models de gestió mancomunats de serveis o de treball en xarxa amb els quals donar resposta als reptes del moment i garantir la qualitat dels serveis i l’eficiència dels recursos públics.

Alguns són serveis i models de treball en xarxa que ja tenen una trajectòria i que en aquest dies de forma silenciosa per la societat (però no pels alcaldes) s’estan fent grans. Parlo de la coordinació dels serveis socials o el propi SAD. Altres models s’implementaran en els propers mesos com l’Agència de Desenvolupament Econòmic o l’assumpció de les competències de turisme directament des del Consell Comarcal.

El Consell Comarcal treballa per garantir que aquest serveis responguin a les expectatives, però cal fer aquest camí amb tothom, els ajuntaments i els agents del territori però també amb els suport i l’empenta d’altres administracions que, com la Diputació de Barcelona, ens poden ajudar a anar més lluny.

Gràcies,

José Orive