domingo, 9 de diciembre de 2012

REIVINDIQUEM L'ORGULL DELS VALORS DELS I LES SOCIALISTES


REIVINDIQUEM L'ORGULL DELS VALORS DELS I LES SOCIALISTES:
La solidaritat, la llibertat i la democràcia, la justícia social i la igualtat d'oportunitats.

Amics i amigues,

Un cop han passat uns dies de la impactant notícia en referència a l'Ajuntament de Sabadell volem compartir amb els militants i simpatitzants socialistes de Canovelles els nostres sentiments i reflexions sobre aquest tema.
Com la majoria de militants, simpatitzants i ciutadans, en un primer moment vam rebre la notícia amb incredulitat, sorpresa, desconcert, tristesa, preocupació, ràbia... Només teníem les notícies confuses que arribaven a través dels mitjans de comunicació. A mesura que passaven les hores i els esdeveniments intentàvem transmetre’ns tranquil·litat i prudència, fins que s'anés aclarint una mica el tema i esperant informació de la direcció del partit. Però, a cada moment,  semblava que la cosa s'estava dimensionant a uns nivells sorprenents. En un temps prudent, donades les circumstàncies, sentim les declaracions del nostre primer secretari (Pere Navarro) que, al nostre entendre, ens semblen correctes. Navarro va transmetre els següents missatges:

1. - La seva sorpresa i disgust pel que havia passat. Així com que no tenia més informació sobre l'assumpte que la que transmetien els mitjans de comunicació ja que s'havia decretat secret de sumari.

2. - Que havia parlat amb els afectats i alguns d'ells encara desconeixien exactament de què se'ls acusava. Pere Navarro ha defensat la presumpció d'innocència i la seva confiança en cada un dels imputats. És lògic que sigui així perquè si no els tingués confiança no estarien ocupant llocs de responsabilitat en el seu equip. Crec que és el que tots els membres del partit esperem dels nostres dirigents. Que confiïn en nosaltres, com a mínim. En la nostra opinió, Pere Navarro actua en la mateixa línia de quan el diari el Mundo publicà els temes de CiU, Artur Mas i la Família Pujol. Recordeu que va dir públicament:
"Jo no tinc cap compte a suïssa, Si  Artur Mas diu públicament el mateix no només tindrà el meu suport polític sinó també personal”

3. - En el mateix moment els companys imputats van renunciar als càrrecs orgànics que tenien dins del PSC i el primer secretari ho va acceptar arribant més lluny del que marca el codi ètic del partit que és la suspensió dels càrrecs orgànics en cas d’inculpació i no d'imputació. Així mateix, l'alcalde Bustos voluntàriament ha renunciat temporalment també al seu càrrec institucional com alcalde de Sabadell mentre s'investiguen els fets dels que se li imputen.
En paraules seves, “Hem desplaço uns centímetres i no renuncio a treballar per Sabadell, però ara en els actes públics de representació el protagonisme cauria sobre l’alcalde Bustos i no sobre la ciutat, i la ciutat està primer que la meva persona”.

4. - Finalment, el Primer secretari declara que es reserva prendre noves decisions sobre això a mesura que tingui, tinguem, més informació sobre el cas. Nosaltres no podem fer de jutges. Hem de deixar que cadascú faci la seva feina i quan toqui, fer de polítics i prendre les mesures que corresponguin en un sentit o en un altre.
Pel que fa al cas de Sabadell, en llegir la premsa (tant en mitjans de dretes com una mica més d’esquerres) la conclusió a què arribes és que tot és molt confús. Sembla que les acusacions sobre Bustos -Alcalde de Sabadell-Maria Elena Pérez -Alcaldessa de Montcada- i Dani Fernández -Secretari d'organització- no són, com es deia al principi de suborn (És un delicte que consisteix en què una autoritat o funcionari públic accepta o sol · licita diners a canvi de realitzar o ometre un acte). Sembla que és per tràfic d'influència (consisteix en utilitzar influència personal per obtenir favors o tracte preferent). És cert que tan greu és una cosa com una altra, però no és el mateix. En el cas de Bustos per anul·lar unes multes a amics i familiars i en el cas de Maria Elena i Dani es basen, aparentment, en una conversa telefònica en què es recomanava la contractació d'una companya de partit que es presentava a unes oposicions. Però també diuen els mateixos mitjans de comunicació que en el procés selectiu van quedar dues aspirants i la companya del PSC va guanyar la plaça perquè l'altra aspirant va suspendre la prova de català que és de caràcter eliminatori. No volem dir que no sigui greu l'acusació, però en definitiva tot són notícies dels diaris i en el fons especulacions.  Esperem a veure què passa. Nosaltres també compartim amb els imputats i amb Pere Navarro la demanda que la justícia sigui ràpida i aclareixi la situació com més aviat millor.

Si són culpables ha de caure sobre ells tot el pes de la llei però no es pot criminalitzar tot el partit per això. Els polítics són un reflex de la mateixa societat i n’hi ha d'honrats i de corruptes. Més dels primers que dels segons, i n’hi ha en tots els partits (com també hi ha advocats, metges, mestres, taxistes, mecànics, empresaris, etc. honrats i corruptes.) Que en un partit sorgeixi gent corrupta no vol dir que tot el partit sigui corrupte. Que un nouvingut sigui un delinqüent no significa que tots els nouvinguts són delinqüents. És perillosos i injust que es valori a una organització pel que fan alguns dels seus membres. També hi ha famílies maques, honrades, bona gent que un dels seus membres és un "perla" i no per això hem de renunciar a la família. L'important és que si al final són culpables del que se'ls imputa, el Partit (la família) actuï com tots esperem. Però si no són culpables també hem d'exigir que s'actuï perquè recuperin públicament la seva honorabilitat. Avui llegíem algunes notícies sobre el cas de Santa Coloma, han passat 3 anys i encara no s'ha jutjat els presumptes culpables i, ens n’hem assabentat ara, tres dels acusats han deixat de ser acusats i se'ls arxiva el cas. No recordem haver-ho vist a la premsa. La justícia si és tan lenta deixa de ser justícia i es converteix en injustícia.
En qualsevol cas, hem de continuar treballant amb decisió, fermesa i creativitat per prendre noves i més mesures de control i transparència que evitin que es produeixin aquests tipus de coses, si realment han ocorregut en el cas de Sabadell. Cal recordar que va ser el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero qui va crear 43 fiscalies més anticorrupció i que les va dotar de mitjans perquè poguessin realitzar la seva tasca. També hem de recordar que el PSC en el seu programa electoral a les eleccions autonòmiques portava propostes concretes per evitar que passin aquestes coses i mesures per si passen.

Tot això no és bo per a ningú, ni per a la democràcia, ni per als partits, ni per als ciutadans. Per acabar, volem manifestar que la vostra indignació, la de molts militants i ciutadans, la compartim tots. Però hem de ser molt prudents i no criminalitzar abans d'hora. Aquestes crisis, com totes, han de servir perquè tots posem el nostre granet de sorra per ser una mica millors com a persones, com a organització i com a societat. No oblidem que el partit som tots i no només els dirigents, tots som responsables del que li passa al PSC perquè nosaltres triem els nostres dirigents (els posem i traiem) a través dels congressos i altres processos democràtics.

Una abraçada,

Francesc Sanchez                                                            Eva Susana Garcia Miguel

1r  Secretari de l’ Agrupació Local                             Secretària d’Organització

PSC Canovelles                                                               PSC Canovelles.