domingo, 7 de septiembre de 2014

Dues famílies distingides de Canovelles: els Marquès i els Magarola

Els Marquès van començar com a pagesos de remença dels Riudeperes, però després de l’incendi de la Domus d’Olivet, es van encarregar de cultivar la gran finca. Es van enriquir i van ampliar el patrimoni adquirint noves finques i emparentant amb famílies riques de la comarca. L’ascens va culminar el 1678 amb el nomenament de Josep Marquès com a Batlle de Canovelles.


Els Magarola eren mercaders rics que el 1602 van comprar Can Castells i dotze peces més de terra a Canovelles, que després van ampliar amb Can Pi i Can Bellver. No vivien al poble, només hi feien estades. Llogaven la terra als pagesos locals a canvi de diners i de la cinquena part dels fruits.

Van obtenir el privilegi d’obrir una tribuna privada a l’Església, a la qual s’accedia directament des de casa seva, i que encara es pot veure. Eren els principals contribuents de Canovelles.


Actualment, a Can Marquès tenim la Kosturica. Un projecte col·lectiu de producció que te com a objectiu principal el practicar, desenvolupar i potenciar l’Agricultura Ecològica amb criteris agroecològics, és a dir, que vagi més enllà d’unes normes tècniques de conreu.