jueves, 26 de febrero de 2015

El nou impost de societats per a entitats, què hem de saber?

La nova Llei sobre l'Impost de Societats aprovada pel Govern espanyol obliga a les associacions a presentar la Declaració de l'Impost de Societats quan l'import net de la seva xifra de negocis sigui superior a 50.000 euros.

Aquesta exigència comporta que les entitats hauran de portar la comptabilitat en la modalitat de doble partida, de forma que quedin identificats els ingressos i les despeses exempts i no exempts. Si no s'està al dia d'aquestes obligacions els Ajuntaments no els podran abonar subvencions.

La Llei també obliga a presentar el model 347, una declaració informativa de les operacions realitzades amb terceres persones amb les quals s'hagin fet operacions per un import total anual superior als 3.000 euros, ja siguin clients, proveïdors o subvencions cobrades.

Les rendes que les entitats percebin per activitats econòmiques, deixaran de gaudir de l'exempció de l'Impost sobre Societats. Així, per exemple, les recaptacions que puguin obtenir per l'explotació d'un servei de bar durant la celebració d'una festa o d'un altre esdeveniment estaran subjectes a l'Impost sobre societats.

Un altre aspecte a tenir en compte és el tractament fiscal (IVA i IRPF) que correspon aplicar a les quantitats que les entitats sense ànim de lucre paguen a voluntaris, monitors i col·laboradors esporàdics, que en uns casos van destinades a compensar despeses ja efectuades i en d'altres constitueixen una forma de retribució.

Per altra banda, la nova Llei de Transparència, aprovada pel Govern de la Generalitat, també obliga a les entitats a presentar els seus comptes de manera transparent.

Catorze federacions i plataformes d'entitats catalanes ja s'han posicionat en contra de la Llei sobre l'Impost de Societats en el marc  de la Xarxa d'Associacionisme de Catalunya, talment com ha passat a l'àmbit estatal, fet que ha obligat al Govern a modificar alguns punts de la nova llei.

Des de l'Ajuntament de Canovelles ja s'han posat en contacte amb les entitats afectades i ben aviat es realitzarà una xerrada informativa sobre com afecta a les entitats les noves lleis.

Més informació: