viernes, 30 de mayo de 2014

Arderiu celebra 80 anys d’història

El conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, Felip Puig, i l’alcalde de Canovelles, Josep Orive, van assistir al 80è aniversari de l’empresa Arderiu..

Un exemple de superació i una esperança de futur. Així va definir l’alcalde, José Orive, l’empresa familiar Arderiu que, dimarts 27 de maig de 2014, va celebrar 80 anys d’història a Canovelles.

L’acte va començar amb una visita per part de les autoritats assistents a l’empresa. El fill de la Margarita Arderiu, filla de la fundadora de l’empresa, Margarita Puigoriol -també present a l’acte-, va ser l’encarregat de guiar al conseller i l’alcalde durant la seva visita per les instal·lacions Arderiu. La última parada, la van fer a la botiga, on el fill i actual director de l’empresa va mostrar les principals especialitats d’Arderiu a l’alcalde i al conseller, així com els productes estrella que més agraden als seus clients.

Un cop acabada la visita, i amb una gran quantitat de persones assistents -amics, col·laboradors, empleats i clients-, van tenir lloc els parlaments a l’exterior de l’empresa. La Margarida Arderiu va donar la benvinguda als assistents, tot agraint la seva presència, i va llegir, visiblement emocionada, la complexa i esperançadora història de l’empresa familiar, creada l’any 1934. Des dels seus inicis fins avui, la Margarida va explicar com, mica en mica, l’empresa ha anat creixent i s’ha hagut d’adaptar als canvis. Superant-se dia a dia i afrontant nous reptes, alguns d’ells molt difícils: “Vam passar una gran crisi, realment dura, que va fer tremolar la continuïtat d’Arderiu. Però amb esforç, voluntat i molt treball, fent pinya tots junts, vam aconseguir vèncer la crisi i enfilar cap a un futur amb noves perspectives, la més important: la incorporació de la quarta generació d’Arderiu a la direcció de l’empresa”, va explicar la Margarida.

Intervenció de l’alcalde, José Orive, a la commemoració dels 80 anys de l’empresa Arderiu de Canovelles.

Bona tarda a tothom.

Conseller, benvingut a Canovelles. La seva presència com a membre del Govern de Catalunya dóna la rellevància que es mereix aquest acte. Alcaldes, regidors, amics i amigues, benvinguts i benvingudes.

Família Arderiu, felicitats i gràcies per convidar-me a compartir amb vosaltres aquest dia tan especial. 

Vuitanta anys, del 1934 al 2014, són molts anys. Durant aquest temps han passat moltes coses: la 2a República, la Guerra Civil, la dictadura, la transició i la democràcia.
Vuitanta anys d’una empresa són molts anys.
Vuitanta anys d’una empresa familiar són molts anys.
Vuitanta anys d’una empresa de gent de Canovelles i a Canovelles són molts anys. 
Vuitanta anys d’Arderiu, són 80 anys d’història de Canovelles.

Si fem un petit repàs veurem que també a Canovelles han passat moltes coses. L’any 1934 a Canovelles hi havia 505 habitants i 109 famílies. I després de la guerra encara baixa més la població. Els anys 60 i 70 hi ha un creixement molt important per la immigració provinent d’altres llocs de l’Estat (amb un augment del  300%) i també s’inicia la industrialització amb el Polígon Industrial de Can Castells.

Tot això acompanyat d’un greu desordre urbanístic provocat per falta de plantejament. Apareixen els primers blocs de pisos. El comerç i el mercat. L’any 1950 vivim problemes seriosos entre Granollers i Canovelles pels termes municipals. Milloren les comunicacions (la carretera de Caldes, el tren...) i els serveis (l’enllumenat públic, les escoles...). Ja amb la democràcia la vida associativa que comptava només amb la Comissió Sant Antoni Abat es desenvolupa amb una important xarxa associativa. Aquests canvis són un impuls urbanístic, econòmic, social, cultural i esportiu al municipi.

Vuitanta anys d’història, de canvis, de transformació, de lluita... anys intensos.
Vuitanta anys d’Arderiu: UNA EMPRESA FAMILIAR.

Una empresa familiar que durant tota la seva història s’ha adaptat, ha donat resposta als nous temps, als canvis viscuts.

Una empresa familiar a qui ningú ha regalat res. Tots, tots els seus èxits han estat gràcies a la il·lusió, la confiança en ells mateixos i, per damunt de tot, gràcies al seu treball constant.

Una empresa familiar, d’una família lluitadora, però sobretot emprenedora.

Una empresa familiar que ha tingut moments d’esplendor, que ha donat feina a molts veïns... però també ha tingut moments d’amargor, de tristesa, de desesperació, moments molts negres i s’ha sabut reinventar... i han sortit endavant.

Una empresa familiar amb un valor afegit, el paper de la dona. És una empresa sobretot de dones. Dones valentes en un món d’homes, dones que s’han  guanyat el respecte dels homes, dels empresaris masculins, unes dones que han demostrat que els homes no “tenen una intel·ligència superior a les dones” com manifestaven no fa gaire algunes persones amb responsabilitats d’Estat.

Una empresa familiar integrada al municipi, que forma part de Canovelles. I no es pot parlar del passat ni del present i jo diria que ni del futur de Canovelles, sense parlar d’Arderiu: Per moltes coses com ara els actes socials que organitzen, els esmorzars dels últims dissabtes de mes o les barbacoes dels diumenges, i per la seva col·laboració amb les activitats esportives, culturals i educatives de Canovelles.

Una empresa familiar que porta el nom de Canovelles a tot arreu i presenta una Canovelles, amable, lluitadora, emprenedora, il·lusionada i amb empenta.

Una empresa familiar amb molts amics aquí; també són els meus amics. Parlem, discutim, compartim, projectem junts. 

Una família que admiro i estimo. Per tant, és un plaer molt gran ser avui aquí.

Com alcalde i en nom dels canovellins i de les canovellines: felicitats i molta sort.

Com amic, una abraçada a tots i especialment a les Margarites Arderiu. 

Gràcies.

José Orive Vélez
Alcalde de Canovelles