domingo, 28 de diciembre de 2014

L'Ajuntament edita el calendari festiu 2015

El calendari de les festes locals i generals del 2015 es repartirà als comerços aquesta setmana i està dedicat a l'Any Internacional de la Llum i la Tecnologia.

La foto que acompanya el calendari és de Josep Hospital i destaca el punt de llum que il·lumina el Teatre Auditori de Can Palots, en una conjunció entre la tecnologia i l'art.
 
Les Nacions Unides i la UNESCO han declarat l’any 2015 com “Any Internacional de la Llum i Tecnologies basades en la llum”. Resolució 68/221 de l’Assemblea General de les Nacions Unides de 20 de desembre de 2013.

La celebració de l’any de la llum és una eina per a conscienciar a la ciutadania de la importància de les ciències de la llum, l’òptica i les tecnologies basades en la llum, i és una oportunitat per promoure el desenvolupament sostenible, donar poder a les dones en l’àmbit científic i promoure l’ensenyament de la cultura, les ciències, les tecnologies i la innovació especialment entre els joves. 

L’any 2015 coincideix amb els aniversaris de fets rellevants en la historia de la ciència de la llum. L’any 1015 el Sr. Ibn Al-Haytham va iniciar els estudis d’òptica (a occident es coneix com Alhacén), l’any 1815 el Sr. Auguste Fresnel va descobrir el caràcter ondulatori de la llum, l’any 1865 el Sr. James Clerk Maxwell formula la teoria electromagnètica de la propagació de la llum, l’any 1905 el Sr. Albert Einstein formula la teoria del efecte fotoelèctric i l’any 1915 va incorporar la llum a la teoria de la relativitat, l’any 1965 els Srs. Arno Penzias i Robert Wilson van descobrir el fons còsmic de microones i el Sr. Charles Kuen Kao que va proposar la fibra òptica per la transmissió de missatges telefònics.