domingo, 14 de diciembre de 2014

Moció en defensa i suport als clubs esportius de base

El Grup Municipal Socialista va portar al ple del 28 de novembre, una Moció en defensa i suport als clubs esportius de base del municipi que es veuen afectats, per una banda per la pujada de l’iva del 8 al 21% per fer ús de les instal·lacions esportives com el CEM Thalassa, i per altra per la nova Ley de Regularización laboral de la actividad desarrollada en los clubes y entidades deportivas sin ánimo de lucro.

Aquesta normativa proposa convertir el voluntariat dels monitors, entrenadors i altres persones relacionades amb la pràctica esportiva, en una relació laboral en els clubs i associacions esportives sense ànim de lucre mitjançant un contracte a temps parcial. Segons la normativa l’objectiu de la mateixa és protegir els drets dels treballadors que no figuren en alta en la seguretat social.

En la pràctica, la normativa es tradueix en l’obligació d’afiliació a la Seguretat Social, i per tant l’abonament de les cotitzacions, per part dels clubs esportius de base (com a empresaris), dels entrenadors i tècnics (com a treballadors), encara que sigui un pagament compensatori (per exemple, 50 euros al mes) per part del club. A aquest pagament efectuat s’haurà de sumar la cotització i probablement significarà un encariment de la pràctica esportiva per part dels usuaris finals, és a dir, els nens i nenes o el que és el mateix: les seves famílies hauran de pagar més pel mateix servei.

La dificultat de la mesura és que no s’ha pensat una normativa per la realitat que existeix actualment, sinó que la realitat de la pràctica esportiva s’haurà d’acoblar a la normativa laboral general existent.

El Grup Municipal Socialista va deixar palès que la voluntat del Govern és rebaixar la tasca altruista a una relació exclusivament laboral, cosa què, entre d’altres perjudicis, provocarà l’increment de les despeses derivades de la pràctica esportiva de base casi en un 50%, eliminant de cop la important funció social d’interès general que realitzen els clubs esportius de base i, en gran mesura, abocant-los a l’empobriment o fent desaparèixer irremeiablement molts d’ells.

L’efecte immediat de tot plegat serà l’augment de la desigualtat d’oportunitats i l’escletxa social en matèria esportiva, limitant i vetant a una part important de la població l’accés al seu dret a l’esport en condicions d’igualtat per motius de renda. 

La Moció va ser aprovada amb els vots a favorables dels grups municipals PSC, CIU, ICV-EUiA i PxC i l’abstenció del PP.