sábado, 7 de noviembre de 2015

L’Ajuntament de Canovelles congela els impostos, les taxes i els preus públics

El ple extraordinari celebrat dimarts 3 de novembre, va aprovar les ordenances fiscals per l’any 2016 amb els vots a favor del PSC i PP, les abstencions de CiU i ERC i amb els vots en contra de Canovelles Canvia i de Ciutadans.

L'equip de govern ha proposat unes ordenances fiscals “sensibles a la situació actual de crisi econòmica que segueixen vivint les famílies de Canovelles”, segons va explicar l’alcalde, José Orive. En termes generals, les ordenances es congelen i es mantenen igual que l’any 2015, així com es mantenen i s’amplien, en alguns casos concrets, les exempcions i bonificacions “amb la intenció d’afavorir les persones més vulnerables, incentivant l’economia, el comerç, la indústria i la creació de llocs de treball”, va explicar Orive, afegint que “les bonificacions també afavoriran les polítiques respectuoses amb el medi ambient”.

La regidora d’Hisenda, Noelia Lavado, va detallar a la sessió plenària els objectius de les ordenances presentades: recuperar l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball; garantir la cohesió social i donar suport a les famílies que més ho necessiten, mantenir uns serveis públics de qualitat com a garantia de la igualtat d’oportunitats; consolidar l’espai públic com un lloc de relacions personals i bona convivència i, per últim, impulsar una administració local oberta, transparent, eficaç, eficient i participativa.

Noelia Lavado, regidora d’Hisenda, va explicar que l’IBI queda congelat i que es mantenen les  bonificacions. Malgrat això, el proper any l’Ajuntament ingressarà 375.753,91€ menys en concepte d’IBI. Un fet que ve motivat, en primer lloc, perquè des de l’any 2013 fins al 2015 una ordre del Govern d’Espanya obligava els ajuntaments a pujar un 6% la meitat del Padró de l’IBI. Aquesta ordre no s’ha prorrogat per a l’any 2016, la qual cosa significa una rebaixa en els rebuts més alts del padró de l’IBI d’un 6%; alhora que una disminució en els ingressos municipals de 232.791,53 €. Per altra banda, aquells terrenys urbanitzables en què els  propietaris no han  desenvolupat el Pla parcial, pagaran l’IBI com a rústic, la qual cosa significarà també una minva dels ingressos municipals de 142.962,38€.

La regidora va detallar, d’altra banda, les principals bonificacions: l’augment de la bonificació fins al 75% als cotxes menys contaminants; les bonificacions del 90% de l’impost d’ICIO a les obres de rehabilitació de façanes; la bonificació a les empreses en l’impost de l’IAE per la creació de llocs de treball i la preservació del medi ambient i l’establiment del sistema de comunicació prèvia per realitzar bona part de les obres considerades menors, afegint que “d’aquesta manera aconseguirem reduir els terminis d’obertura dels nous establiments i afavorirem el comerç local al municipi”, va destacar.

Així mateix, els preus públics d’aquelles activitats com casals infantils, campaments, activitats esportives, programa EINA, activitats de difusió artística, serveis materno infantils com El Racó, cursos, tallers i altres activitats del Centre Cultural, activitats per a la gent gran, entre d’altres, es beneficiaran d’ajuts  i subvencions tenint en compte la renda familiar i situacions com ara el nombre de germans usuaris del servei, les famílies nombroses o monoparentals... per tant, “s’universalitzen els ajuts i subvencions a traves d’una tarifació dels preus públics basada en la renda i  en les situacions familiars”, va explicar la regidora.

Noelia Lavado va  dedicar especial atenció a la taxa pel subministrament d’aigua. “L’Ajuntament ha fet tot el possible per evitar la pujada del rebut de l’aigua. Hem guanyat temps abans de repercutir a la ciutadania l'increment del 70 per cent del cànon. Un increment causat per la privatització d’ATLL per part del Govern de la Generalitat”. De fet, Canovelles ha gaudit de la congelació de la taxa des del 31 de març del 2009 fins al 2015. Per al 2016, però, les tarifes proposades representen un increment d’un 16% i un 1%. És a dir, un usuari que consumeixi uns 10 m3 al mes passarà a pagar un 1,41 € més en el seu rebut de l’aigua i un que en consumeixi uns 15m3, un 1,87 € més.

El grup municipal d’ERC va valorar positivament el tarannà de l’equip de Govern socialista en l’elaboració de les ordenances fiscals ja que s’havia creat debat i s’havia arribat a consensos parcials, així com a acceptar part de les seves propostes. Va justificar la seva abstenció per la manca d’autonomia que tenen els ajuntaments condicionats per un sistema fiscal de l’Estat injust i insolidari. Situació que, al seu criteri, se solucionarà amb la nova republicà catalana.

Per altra banda el grup Canovelles Canvia va votar en contra i va criticar durament la proposta de l’equip de govern per injustes i insolidàries. La seva proposta anava en la línia de baixar el gravamen de l’IBI; incrementar-lo a bancs i el SAREB, el cobrament d’aquest impost a l’església i la municipalització d’alguns serveis.

L’equip de govern va posar de manifest que la baixada que proposaven significaria 20€ en el rebut dels veïns i un milió d’euros menys d’ingressos a l’ajuntament per poder donar els serveis, “la resta de propostes no s’ajusten a la llei ni són competència municipal”, van explicar.

El grup del PP va considerar raonable la proposta de l’equip de govern i va votar a favor. Els grups de Ciutadans i CiU no van explicar ni justificar el seu sentit del vot. 

Les ordenances fiscals que avui presentem es fonamenten en el nostre compromís de mantenir l’Ajuntament econòmicament sanejat i financerament sostenible, sense renunciar a prestar els serveis en la quantitat i la qualitat que el poble necessita” va explicar l’alcalde Orive, afegint que “són el resultat del debat i, en alguns casos, del consens amb alguns grups de l’oposició”.

Més informació: