jueves, 8 de noviembre de 2012

CiU i Artur Mas fan seva l’acció política dels emperadors romans de “ Panem et circenses” (Pa i jocs del Circ)


La frase “Panem et circenses” fou creada el segle I pel poeta romà Juvenal. És una locució llatina pejorativa d’ús actual que descriu la practica d’un govern que per mantenir tranquil.la a la població o per ocultar fets controvertits proveeixen a les masses d’aliment i entreteniment de baixa qualitat i amb criteris assistencialistes.
La frase descriu l’acció política que alguns grups poderosos fan per entretenir  el poble i per tal de desviar l’atenció dels problemes reals de la gent.
En el seu origen descrivia el costum dels romans de regalar blat i entrades pel circ per tal de mantenir al poble distret de la política. Juli Cèsar manava distribuir blat gratuïtament als més pobres. Tres segles més tard, Aureli seguirà amb aquest costum, repartint de franc dos pans cada dia.
Fa 40 anys Franco va realitzar la mateixa practica actualitzant la frase “ Pan  y toros” o “ Pan y futbol”
Actualment CiU i Artur Mas fan seva aquesta practica política de tradició romana “ beneficència i independència ” per ocultar la seva nefasta gestió de govern i desviar l’atenció dels catalans i les catalanes dels problemes reals. L’atur, la pèrdua de drets socials i laborals, els desnonaments, la pobresa, la pujada del rebut de l’aigua, el copagament sanitari, les retallades en sanitat i educació....