sábado, 10 de noviembre de 2012

Tercer sector



“La voluntat del poble no és patir més retallades, no és tenir menys drets socials, no és canviar el model social europeu. CiU i PP han retallat junts, CiU i PP s’ha donat suport per governar en contra els interessos de la majoria, CiU i PP tapen amb banderes les seves contrareformes.

Els socialistes som la única barrera que pot aturar més retallades, els qui representem l’esquerra federal catalana, els que recollim la tradició sindical, veïnal i social del catalanisme que no fa el joc a CiU en la seva cortina de fum sobiranista.”

ANTECEDENTS
La Taula del Tercer Sector és una organització de tercer nivell formada per 31 federacions i agrupacions (prop de 4.000 entitats socials no lucratives) que dóna visibilitat a les tasques que realitza el Tercer Sector (7.500 entitats) en defensa de les persones i de les situacions de vulnerabilitat social que pateixen, ajuda a lluitar contra les desigualtats i a estendre el benestar als col·lectius socials més desfavorits. A més, representa al sector davant les administracions públiques i la societat en general.

Durant 23 anys, CiU no va fer efectiva la universalització dels serveis socials, tot i estar obligada per llei des de 1985. De la mà dels Governs d’esquerres, els serveis socials van esdevenir un dret de ciutadania amb l’aprovació de la Llei de Servei Socials i l’aplicació de la Llei de la Dependència, que assegurava l’accés als serveis socials a tota la ciutadania i a la qual s’hi destinava una important partida pressupostària (de 739.1M€ al 2003 a 2218.4M€ al 2010).

Creiem en el Tercer Sector com a prestador de serveis de qualitat i de proximitat. Per això vam ser pioners en el recolzament a les entitats que presten serveis socials, a través de l’aprovació del Pla de Suport al Tercer Sector Social, que preveia mesures i ajuts per consolidar i professionalitzar l’estructura de les entitats. 

QUÈ HA FET CiU? EN DOS ANYS, HA RETALLAT UN 10% DEL PRESSUPOST EN SERVEIS SOCIALS

Pressupostos insuficients. CiU no ha garantit en cap dels seus pressupostos les quantitats necessàries perquè les entitats del Tercer Sector Social puguin garantir l'atenció als col·lectius més desafavorits.

Morositat del Govern. El Govern d'Artur Mas encara no ha pagat els centenars de milions d'euros que deu a les entitats que atenen les persones més vulnerables, prestant serveis de responsabilitat pública. Així, està posant en risc la qualitat de l’atenció a la ciutadania més vulnerable, complicant la gestió econòmica i posant en risc la continuïtat d’entitats que són viables. El Govern encara no ha pagat a les entitats socials el deute acumulat que era més de 700 milions el febrer d’enguany (darrera dada reconeguda). Tampoc ha publicat les convocatòries de subvencions anuals.


Situació crítica. En dos anys, CiU ha portat a la vora del col·lapse. A dia d’avui ja s’ha produït el tancament de moltes entitats del Tercer Sector, just en un moment en que aquestes són les qui eviten la fractura social i tenen una funció d’interès públic. 

EL NOSTRE PROGRAMA, L’ALTERNATIVA SENSATA

Plantegem un compromís de ferro amb el Tercer Sector, perquè és un compromís també amb més d’un milió de catalans i catalanes que veuen en la tasca de les entitats una possibilitat real per millorar les seves condicions de vida, la seva formació, la seva reinserció social i laboral. Una finalitat que compartim des del PSC: millorar la qualitat de vida de les persones i la justícia social. Les entitats socials poden ser i han de ser uns dels eixos bàsics per a la recuperació econòmica del país. El suport a les persones és generador de feina i de benestar. Treballarem de manera conjunta amb el Tercer Sector en el disseny, avaluació i aplicació de les polítiques socials i de promoció econòmica del Govern.

Dotarem amb recursos suficients el Pla de Suport al Tercer Sector Social aprovat el mes de setembre de 2012, per tal que no quedi només en un document de bones intencions. Establirem mecanismes de corresponsabilització que millorin el finançament, assegurin el pagament i agilitzin la tramitació administrativa en la concertació de serveis amb el Tercer Sector Social.

Establirem un nou marc més transparent per la difusió de les subvencions i els ajuts destinats al Tercer Sector i al conjunt de la població amb més necessitats socials, per tal de garantir-ne l'accés igualitari.
Incrementarem la col·laboració entre l'empresa privada i les entitats del tercer sector, per tal de cercar iniciatives encaminades a la creació de projectes de Responsabilitat Social Corporativa.
Reclamarem igualment la reforma de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) en la contractació pública que no debiliti les entitats del Tercer Sector enfront les societats mercantils en els concursos de serveis. 

ARGUMENTACIÓ

  • Denunciem la hipocresia de CiU que demana diners als ciutadans davant l’emergència social per recollir fons per finançar projectes socials, mentre retalla en polítiques socials, educació i sanitat, i elimina impostos com el de successions.
  • Denunciem la injustícia social que practica CiU. La responsabilitat de l’eradicació de la pobresa és dels poders públics i no de la ciutadania. La situació en la que es troba el Tercer Sector Social del nostre país és límit. Defensem la garantia dels drets ciutadans, la justícia social i la igualtat d’oportunitats davant la política estrictament assistencialista i neo-caritativa practicada per CiU.
  • Treballem per la cohesió social. Només aquesta pot ser la resposta coordinada de totes les administracions públiques a Catalunya, també de la Generalitat, amb el suport de les entitats del Tercer Sector, que treballant des de l’interès públic poden reduir la fractura social. És imprescindible, doncs, la complicitat de les institucions, incrementant els recursos públics per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social. (Per tenir més recursos per aquestes polítiques, el PSC proposa la recuperació una imposició a les Grans Fortunes, la persecució del frau i l’evasió fiscal, així com l’establiment d’una fiscalitat més justa socialment).