martes, 13 de noviembre de 2012

MANIFEST DELS GRUPS MUNICIPALS DEL PSC i ICV-EUiA

MANIFEST DELS GRUPS MUNICIPALS DEL PSC i  ICV-EUiA

DE L’AJUNTAMENT DE CANOVELLES
DE SUPORT A LA VAGA GENERAL DEL DIA 14 DE NOVEMBRE DE 2012

Atès que CCOO i UGT, juntament amb la Plataforma Prou Retallades!, convoquen Vaga General pel dimecres 14 de novembre de 2012.
Aquesta data s'emmarca en una mobilització global impulsada per la CES (Confederació Europea de Sindicats) per combatre les polítiques d'austeritat aplicades pels governs europeus.
En aquest sentit la Declaració del Comitè Executiu de la CES, tot declarant el 14N com una Jornada d’acció i de solidaritat a Europa, diu:
“El Comitè Executiu de la CES celebrat el 17 d’octubre de 2012 convoca una jornada d’acció i solidaritat, el proper 14 de novembre de 2012, incloent-hi vagues, manifestacions i altres accions per tal de mobilitzar el moviment sindical europeu a favor de les polítiques de la CES, tal com estan recollides al Contracte Social per Europa.
Manifesten la seva decidida oposició a les mesures d’austeritat que estan arrossegant Europa a l’estancament econòmic i a la recessió, però també contra el continuat desmantellament del model social europeu. Aquestes mesures, lluny de restablir la confiança, tan sols comporten l’empitjorament dels balanços i el foment de la injustícia.
Al mateix temps que dóna suport a l’objectiu de comptes sans, el Comitè Executiu considera que la recessió tan sols podrà ser aturada si s’alleugeren les limitacions pressupostàries i s’eliminen els desequilibris per tal d’assolir un creixement econòmic sostenible, cohesió social i el respecte als valors consagrats a la Carta de Drets Fonamentals.
La consolidació fiscal té un efecte més evident del que originalment van preveure les institucions, inclosa la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional. De fet, ara el FMI admet que han errat greument el càlcul de l'impacte de les mesures d’austeritat sobre el creixement. Aquest error de càlcul té un impacte que no es pot mesurar en la vida quotidiana dels treballadors i ciutadans als que representa la CES i qüestiona tota la base de les polítiques d’austeritat avançades pel Tractat Fiscal i imposades per la Troika.
El Comitè Executiu percep la creixent oposició entre els ciutadans i treballadors en els països afectats i reafirma el seu suport als sindicats afiliats a l’hora de lluitar per un treball i unes condicions de vida dignes. Aquesta situació és el resultat d’una manca de coordinació de les polítiques econòmiques i de l’absència d'estàndards socials mínims a tota Europa. En el marc del lliure moviment de capital, això va donar curs a la competició entre estats, particularment en l’àmbit fiscal, en el dels costos laborals i en les condicions socials.

Reiteren que el diàleg social i la negociació col·lectiva són elements centrals del Model Social Europeu, i s’oposen amb força als atacs frontals contra aquests drets a nivell nacional i europeu. La Comissió Executiva de la CES fa una crida urgent per a què s’adoptin i es transposin els acords entre els interlocutors socials europeus actuals, abans de la reunió del Consell.
Recorden que la Unió està obligada pel Tractat a “treballar pel desenvolupament sostenible d’Europa basat en un creixement equilibrat i l’estabilitat dels preus, en una economia social de mercat altament competitiva que comporti la plena ocupació, el progrés social i un nivell elevat de protecció i de millora de la qualitat del medi ambient”. Més enllà recorden que el suport de la CES al Tractat de Lisboa va basar-se en l’aplicació plena d’aquests objectius.
Ara veuen que les discussions actuals entre institucions i governs es fan sobre la necessitat de fer més canvis en el text del Tractat. És necessari un canvi de direcció. La prioritat hauria de ser la resolució de la crisi en base als tres eixos proposats pel Pacte Social per Europa, que compta amb un suport creixent. S’articula entorn al diàleg social i la negociació col·lectiva, la governança econòmica per un creixement sostenible i l'ocupació, i en la justícia econòmica, fiscal i social.
Insisteixen que la solidaritat activa, el progrés social i la responsabilitat democràtica, han de ser part integral del projecte europeu. Consideren essencial que s’inclogui un protocol de progrés social com a part integral i operativa en qualsevol nou tractat. La CES avaluarà qualsevol nou pas en la integració d'Europa sobre aquesta base. “
La situació al nostre país, des de la darrera vaga general del passat 29 de març, set mesos desprès, no és que continuí sent dolenta, sinó que es pot considerar com una situació pitjor en base a les mesures preses pels governs de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya que carreguen sobre els treballadors i treballadores, i les classes mitja del nostre país.
Ens sembla una bona pràctica per la seva claredat el que publicava un diari,  amb motiu de la convocatòria de vaga, per visualitzar les noves retallades sofertes en aquest interval de set mesos.
1.   Des de juliol, retallades en les prestacions per atur per als nous beneficiaris: a partir del setè mes en que es cobra la prestació, aquesta es calcularà amb el 50% de la base reguladora en lloc del 60%, és a dir les prestacions es redueixen. Per altra banda, les condicions per rebre el subsidi per a més grans de 52 anys i la Renda Activa d’inserció també s’endureixen.
2.   Sense cobertura sanitària per a les persones immigrants en situació irregular.
3.   Aprovat el “repagament farmacèutic”en funció de la renda: Les persones que superin els 18.000 euros de renada anual  hauran de pagar el 50% del cost del medicaments, mentre que per sobre d’aquesta quantitat pagaran el 60%, mentre que fins llavors es pagava el 40%. Per altra banda, a Catalunya a més a més, tenim l’euro per recepta.

4.   Retalls en educació: Menys diners per a beques i llibres de text.  Per altra banda, en l’àmbit de competències de la Generalitat, increment de ràtios, disminució de professorat, menys substitucions, etc.
5.   Les prestacions que paga El Fons de Garantia Salarial (FOGASA), al que va a parar els treballadors que les seves empreses es declaren insolvents i els deuen salaris i/o indemnitzacions, es redueixen.
6.   El salari dels funcionaris, congelat per segon any consecutiu en 2013. A més no cobrament paga extra de Nadal 2012; cobraran menys quan estiguin en situació d’IT, la taxa de reposició d’efectius continuarà cent 0 l’any 2013.
7.   Augment del tipus general de l’IVA del 18 al 21%, i del tipus reduït del 8 al 10%. A més molts productes i serveis que comptaven amb un IVA reduït o superreduït, passen a estar gravats amb el tipus general. Per altre costat, l’amnistia fiscal per aflorar les rendes no declarades, amb un gravamen especial del 10%.
8.   Pujada de les taxes judicials de entre 50 i 750 euros.
9.   Retallades en els pressupostos per a serveis socials (un 14% menys) e igualtat (un 25% menys). També es redueixen els recursos per a programes contra la violència de gènere, un 7%.
      10. Retallades en Cooperació al Desenvolupament (un 65,4% menys).

Els grups municipals del PSC  i ICV-EUiA de l’Ajuntament de Canovelles
A C O R D E M
1.   Donar suport a les organitzacions sindicals i socials en la convocatòria de la vaga general pel dia 14 de novembre de 2012.
2    Potenciar, respectant la llibertat individual, a que la vaga sigui un èxit de seguiment a la nostra ciutat.
3.   Demanar als convocants, i ciutadania en general que aquesta jornada de vaga es desenvolupi amb la màxima normalitat.
4.         Traslladar aquests acords a les entitats i associacions del municipi.

Juan Francisco Garcia Miguel Reyes                                      Lourdes Garcia Moreno
Portaveu del grup del PSC.                                                    Portaveu del grup municipal ICV-EUiA