martes, 3 de junio de 2014

Jornada CEE Montserrat Montero "Acompanyem l'autisme"

Intervenció de l’alcalde de Canovelles i president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, José Orive, a la 6a Jornada CEE Montserrat Montero “Acompanyem l’autisme”, celebrades dijous 29 de maig a la Sala Tarafa de Granollers. 

Salutació a tots els assistents i també als que m’acompanyen a la taula: Josep Mayoral, alcalde de Granollers, Carme Gracia, administradora del CEE Montserrat Montero, i Josep Vicenç Garcia Caurin, Director de Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament.

Agraïment per poder compartir una estona amb tots vosaltres, en especial a la Carme Gracia i l’equip professional del CEE Montserrat Montero per l’organització de la jornada i per la seva implicació.

Implicació no només en el dia a dia del centre sinó en tot els aspectes que poden influir en la qualitat del projecte que impulsen i també en el benestar dels alumnes.

Recalcar aquí, davant dels professionals, el valor de jornades com aquesta. Tots estareu d’acord amb mi en que la formació permanent i l’intercanvi d’experiències són una bona eina per afrontar nous reptes professionals.

L’accés d’alumnat, amb condicions personals de discapacitat a l’educació inclusiva, planteja necessitats d’intervenció educativa. Una d’aquestes necessitats és l’atenció de nens i nenes amb trastorn de l’espectre autista.

És precisament amb la voluntat de facilitar eines que ajudin en el repte que suposa treballar amb aquesta tipologia d’alumnat que l’Escola Montserrat Montero ja fa alguns anys que es va plantejar aquesta jornada.

No puc deixar de fer, ni que sigui per un moment, una reflexió sobre com aquest model d’escola inclusiva es posa en risc en el moment actual, perquè alguns no hi creuen i  per que no es destinen els recursos necessaris, una clara mostra de quines són les prioritats d’alguns (els recursos han de ser on és el nen- i això avui no es posa en practica).

En paral·lel reivindicar el valor de centres com el CEE Montero, com una escola més que forma part de la xarxa educativa amb alumnat amb necessitats educatives especials.

Tornant al motiu de la convocatòria d’aquesta tarda dir que jo, que no sóc ningú per valorar el contingut tècnic de la sessió (tot i que en funció del nombre de persones que sou aquí diria que resulta d’interès) voldria a més de destacar el valor de la sessió, parlar de la importància del treball en xarxa,  i com el nostre territori –el Vallès Oriental- és un bon exemple d’això.

Gràcies al treball en xarxa fet des de les escoles ordinàries, les escoles d’educació especial i  els diferents serveis (CDIAP, CSMIJ, EAP) existents a la comarca s’ha aconseguit:
-   afavorir espais de col·laboració i de reflexió de la pròpia pràctica.
-  afavorir l’apropament entre serveis educatius, socials i sanitaris, cadascuna des de les seves respectives vessants, on poder reflexionar sobre les necessitats educatives i personals d’aquests alumnes.
-  compartir experiències, prendre decisions conjuntes, sentir-se acompanyat

Tots els professionals del territori que treballeu en diferents àmbits sou part d’aquest treball. També les institucions que, com la que presideixo s’han implicat.

Implicació que, en el cas del Consell Comarcal, no s’ha limitat a la gestió del  transport i menjador escolar, sinó que ens ha portat a participar i col·laborar en projectes i programes per donar resposta a les noves demandes i situacions de l’escola actual.

Jo acabo però abans voldria expressar-vos a tots vosaltres el meu reconeixement pel vostre treball, compromís i dedicació.

Gràcies per la vostra atenció i que tingueu una bona tarda de treball.

José Orive i Vélez
Alcalde de Canovelles i
President del Consell Comarcal del Vallès Oriental